ASPEKTI MERKURJA

MERKUR IN VENERA

Zelo prikupno povezovanje, skoraj ne more biti napačno, je pa tudi tako, da Merkur in Venera nista nikoli ravno daleč drug od drugega, saj sta oba, gledano z Zemlje, zelo blizu Sonca.

Harmonični aspekti konjunkcija in sekstil: Temeljno prinaša dobre odnose z brati in sestrami, prijeten čas osnovne šole. Iznajdljivost in družabnost tudi v času srednje šole. Ljudje preprosto znajo reči pravo stvar in biti s tem priljubljeni in sprejeti. Lahko lep glas in sposobnost prijetnega izražanja, nastopanja, ročnih spretnosti, sposobnost kaj splesti, kvačkati, narisati. Praktičen občutek za lepo, kar pride prav tudi frizerkam in podobno.

Disharmonični aspekt polkvadrat: Površinskost, raztresenost, ljubosumje na sorojence, toda temeljno nič hudo problematičnega.

MERKUR IN MARS

Harmonični aspekti (sekstil in trigon)

Ostra misel, precizna misel, jasna beseda, logično sklepanje, dar za logiko in matematiko. Hitro govorjenje, hitro sklepanje. Brat je za natusa pomemben. Velikokrat poudarjene ročne spretnosti, sposobnost biti dober voznik, hiter voznik, znati delati moška dela, spretnost v delu z avtom in podobne stvari. Velikokrat ta povezava nakazuje prav kot moč v rokah. Nakazuje nagnjenost k uporabnemu avtomobilu (ne lepemu), zelo velikokrat pa je pomembno, da je avtomobil tudi hiter.

Disharmonični aspekti (konjunkcija, opozicija, kvadrat, polkvadrat …)

Obstaja večja verjetnost prehitre jeze, besednih napadov, grdih besed, nezgod, poškodovane roke, prstov. Človek se zaganja, je nepotrpežljiv in to tudi naravnost pokaže, nobenega skrivanja nimamo. Iskreno, direktno, brez občutka za drugo stran. Če karta nakazuje, da je oseba bolj prefinjena, pa je to značilno za njenega brata, včasih tudi sodelavca. Preprosto privabi take ljudi v svojo okolico. Še vedno povezava nakazuje hitro misel, sposobnost logičnega in hitrega razmišljanja, toda tukaj je hitrosti preveč in se pogosto zaganjamo, zmotimo, prehitro in nepremišljeno odločimo in podobno. V času osnovne šole je oseba s to kombinacijo precej neugnana in kar trd zalogaj za starše in učitelje. Brat te osebe je lahko zelo neprijeten in z njim so pogosti prepiri.

MERKUR IN JUPITER

Harmonični aspekti (konjunkcija, sekstil, trigon):

Ker gre za pomemben intelektualni par, pri katerem je Merkur spomin in simbol (števila, črke in besede), Jupiter pa pomen, po drugi strani pa Merkur analiza in Jupiter sinteza, je zelo koristno za intelektualni razvoj, če sta med seboj pozitivno povezana. Če v karti ni dovolj zemlje, taka povezava, kljub svoji pozitivnosti, lahko prinaša človeka, ki živi v idejah in idealih, ne pa tu, na zemlji. Toda pozitivna plat te povezave je dar za jezike, vseživljenjsko učenje in intelektualni razvoj, sposobnost tako predstaviti svoje ideje, da jih drugi razumejo, dober odnos z učitelji in v vlogi učitelja dober odnos z učenci. Potem imamo tu tudi pozitivno razmišljanje, optimističen pogled v prihodnost. Naši sorojenci so v naših očeh veliki in uspešni, zaupljiv odnos s sorojenci.

Disharmonični aspekti (opozicija, kvadrat, polkvadrat, poldrugikvadrat …)

Človek zelo veliko govori, razume stvari po svoje, težave v odnosu z učitelji, težave v odnosu z učenci. Zelo veliko misli, ki človeku meglijo resničnost. Zelo veliko enih idej, ki pa jih je težko uresničiti. To ni kaka strašna kombinacija, še vedno nakazuje potovanja in večno izobraževanje, vendar pri tem drobne ovire. Nič, povezano z izobraževanjem in potovanji, ne steče enostavno. Pogosta je raztresenost, napačno razumevanje stvari in podobno.

MERKUR IN SATURN

Harmonični aspekti (sekstil in trigon):

Oseba je mentalno zelo dosledna, tradicionalnih pogledov, toda zelo realistična, pragmatičen razum. Vidi se koncentracijo in dober spomin, zdravo kritičnost do slišanega. Intelektualno lahko napreduje nekoliko počasneje, vendar stabilno in trdno, kar enkrat razume, je trdno in gotovo, ne pozabi zlepa. Vidi se talent za naravoslovje, tehniko, fiziko in podobne stvari. Eden od sorojencev je lahko zelo zrel in deluje kot starš v odnosu do natusa. V času osnovne šole je bila oseba delavna, pridna, lahko nekoliko zadržana, vendar si je s trudom omogočala uspehe.

Disharmonični aspekti (konjunkcija, opozicija, kvadrat …):

Konjunkcija je ravno tako naporna kot ostali disharmonični aspekti, saj prinaša temne misli, spodbuja strahove, dvome o svojih intelektualnih sposobnostih, prinaša strah pred nastopom, težave v šoli, včasih pa celo zmanjša intelektualno moč, vendar je za to zadnje veliko premalo. Lahko pa prinaša jecljanje in druge govorne težave. Naši sorojenci imajo lahko zdravstvene težave ali so obremenjeni zaradi česa drugega, lahko pa jih nimamo in nas to bremeni. V času osnovne šole smo imeli manj samozavesti in je bilo veliko ovir, s katerimi se je bilo treba soočati. Pozneje v življenju možnost bolečine v sklepih na roki in/ali prstih, včasih težave z dihali.

MERKUR IN URAN

Harmonični aspekti (sekstil in trigon)

Povezava daje res bister razum in sposobnost hitrega in logičnega dojemanja. Dar za astrologijo in vse drugo simbolno logično sklepanje. Nadarjenost za delo z moderno tehnologijo, talent za računalnike. Naši sorojenci so nekaj posebnega, vsaj eden od njih je izjemno pred časom ali bister, ni le brat ali sestra, je tudi naš prijatelj. V času osnovne šole smo imeli prijatelje, bili družabni, imeli občutek svobode.

Disharmonični aspekti

Zelo značilno je, da so ti ljudje bolj napeti, nervozni in pod stresom. Lahko, če Merkur ni vladar prve hiše, nakazujejo tudi našega sorojenca kot živčnega, nemirnega. Odnosi s sorojenci so lahko prav mučni. Človek je prehiter, brez takta do sogovornika, mu skače v besedo in je nepotrpežljiv. S to povezavo je povezana tudi hiperaktivnost pri otrocih. V času osnovne šole je bila oseba s to kombinacijo precej uporna in samosvoja. Odnosi s prijatelji v času osnovne šole so bili lahko zahtevni, možni nepričakovani prelomi. Večja možnost nezgod, zloma roke in podobno. Včasih je človek kljub temu napreden, se spozna na moderno tehnologijo in elektroniko, še najbolj pri konjunkciji. Včasih pa se zgodi, da imajo ti ljudje prav smolo s tehnologijo, se jim ta hitreje uniči kot komu drugemu. Na cesti je potrebna dvakratna previdnost, saj obstaja večja verjetnost nezgod.

MERKUR IN NEPTUN

Harmonični aspekti (sekstil in trigon)

Poudarjena domišljija in intuicija, občutek za literaturo, še bolj poezijo. Naš sorojenec je lahko zelo ustvarjalen ali duhoven, do njega gojimo nežna čustva. V času osnovne šole smo pokazali neke ustvarjalne talente. Stvari ne dojemamo logično, ampak jih bolj začutimo. Včasih nakazuje talent za risanje, drugič očarljiv glas. Človek zna povedati stvari tako, da se mu verjame. Včasih tudi dobri aspekti sporočajo, da gre za lažnivo osebo.

Disharmonični aspekti (konjunkcija, opozicija, kvadrat, polkvadrat …)

Pogosto je veliko zmede, oteženo je logično razmišljanje. In ko človeka kaj vprašaš, ti ne bo nikoli odgovoril naravnost, ampak bo šel okrog in okrog. Pogosto se zmoti, se izgubi, kako stvar po svoje razume. Če pa je Merkur dobro postavljen, pa gre lahko samo za to, da zelo dobro potvarja resnico. Velikokrat se oseba niti ne zaveda, da ne govori resnice, ker v resnici ne vidi stvari takih, kot so. Sorojencev ni ali pa so z njimi povezane težave, lahko odvisnost ali kaj podobnega. V času osnovne šole je bila oseba s to povezavo pogosto nekoliko odmaknjena od ostalih, živela v svojem svetu, včasih pa je bila preprosto preveč občutljiva.

 

MERKUR IN PLUTON

Harmonični aspekti (sekstil in trigon)

Tu pride do izraza tisti del Hermesa, ko je ta vodnik umrlih duš v podzemlje. Torej ima človek razvito raziskovalno žilico, sposobnost videti stvari v ozadje, vztrajen in trdovraten um, ki ne odneha, dokler ne razume. Osebo s to povezavo zanimajo skrite in temačne plati življenja. Sorojenci so lahko zahtevni, toda tudi tisti, ki so nekaj dosegli. V času osnovne šole oseba s to povezavo ni bila ravno v središču pozornosti, vendar je vedela marsikaj in s tem lahko dobila tudi moč in veljavo.

Disharmonični aspekti (konjunkcija, opozicija, kvadrat, polkvadrat …)

Tu se misel preveč dotika teme in kaže na črnogledost ali celo temačnost, morbidnost. Misel s to povezavo ni prilagodljiva, je trdno zaverovana v svoj prav. Včasih ta povezava lahko celo povzroči težave pri izražanju ali zniža stopnjo intelekta, vendar se mora to vsaj še dvakrat potrjevati še z drugimi povezavami. V času osnovne šole smo doživljali krizo, lahko smo imeli celo srečanje s smrtjo. Odnosi s sorojenci in/ali sosedi so resnično težavni. Na cesti moramo biti zelo previdni, možne so nezgode.