Je meritev severno in južno od nebesnega ekvatorja. V začetku smo govorili o njej, saj je Sončeva deklinacija tista, ki določa letne čase in s tem posredno zodiakalna znamenja. Tudi ostale planete je mogoče gledati na ta način, nekateri gredo severno in južno mnogo prek Sončeve deklinacije. Tako pozicijo imenujemo OOB, Out of bounds ali zunaj meja, ker so zunaj Sončeve meje.

Slika 4

Če si še enkrat pogledamo sliko 4, je Sončeva deklinacija vidna skozi odnos Sonca do nebesnega ekvatorja. Torej 21. 3. ob pomladanskem enakonočju je Sonce poravnano z nebesnim ekvatorjem, torej na 0 ° deklinacije, 21. 6. je od ekvatorja najbolj oddaljeno, na severno stran pride na 23,5 ° severne deklinacije, potem imamo zopet enakonočje 23. 9., ko se Sonce poravna z nebesnim ekvatorjem, pride na 0 ° in potem se od njega oddaljuje, tokrat proti jugu, in 21. 12. je od nebesnega ekvatorja najbolj oddajen na južni strani, torej na 23,5 ° južne deklinacije. Podobno kot Soncu lahko tudi ostalim nebesnim telesom določimo deklinacijo, oddaljenost severno ali južno od nebesnega ekvatorja.

Deklinacije se v natalni karti ne vidi, v programu moramo najti izpis deklinacije.

Slika 18

Slika 18 kaže različne meritve nebesnih teles in točk. Prvi stolpec nakazuje nebesna telesa ali točke, drugi nebesno dolžino (to kar uporabljamo v horoskopu), tretji stolpec je deklinacija. To, kar nas zanima. V tretjem stolpcu so napisane stopinje in minute, koliko je planet oddaljen severno (označeno s +) ali južno (označeno z –) od nebesnega ekvatorja.

Paralela // je pojav, ko sta dva planeta na isti stopinji deklinacije (orbis 1°). Ima naravo konjunkcije in njen vpliv je zelo odvisen od tega, kateri planeti se povezujejo. Na sliki 17 v stolpcu pod decl. sta v paraleli Venera (+23 ° 21') in Jupiter (+ 22 ° 57'). Oba severno, ker je plus in s tem v paraleli. Torej dva benefika, kar vedno nosi spodbudno energijo in prinaša priložnosti za materialno rast in srečo v ljubezni. Na sliki 17 imamo paraleli Saturna (- 11°09') in Neptuna (- 10°10'), tokrat paralela združuje dva precej nezdružljiva planeta, ki nakazujeta psihične težave, trpljenje in veliko strahov.

Kontraparalela povezuje dva planeta, ki imata isto stopinjo, vendar sta eden na južni, drugi na severni strani. Ravno tako se gleda orbis 1 °. Ima podobno naravno kot opozicija. Torej prinaša trenja in težave pri usklajevanju in odnosih. Prave kontraparalele na sliki 17 ni, srečo imamo, da sta si Lunina vozla vedno nasproti, tako lahko vidimo kot primer, kako se najde kontraparalelo. Južni vozel je + 16 ° 52' severni pa na – 16 ° 52', torej sta si vedno dana v kontraparaleli, podobno kot v opoziciji, če gledamo nebesno dolžino.