LUNACIJE

Mrki, in lunine mene vplivajo na posameznika glede na to v kateri hišo rojstne karte padejo, pa tudi glede na to kakšne aspekte tvorijo z natalno karto. Od aspektov je najmočnejša konjunkcija. Orbisi za ostale aspekte so zelo ozki, največ 2°orbisa, točke mrka, ali lunacije z natalnim planetom.

MRKI IN DRUGE LUNACIJE

a. ) Sončev mrk

Sončev mrk nastane, ko se Sonce, Luna in Zemlja navidezno poravnajo v premico. Luna je med Zemljo in Soncem. Gledano z Zemlje, je Luna pred Soncem in zastira svetlobo Sonca. Pojavi se v času mlaja. Pri tem pojavu del Zemljine površine zaide v senco, tam Sonca ni videti, za nekaj časa je noč. Popolni mrk … takrat Luna za opazovalce na ozkem področju prekrije Sonce in za nekaj minut ni svetlobe, vidi se zvezde in nebo je videti kot ponoči. Hkrati pa obstaja še širše območje, kjer opazovalci vidijo le delni mrk. Kolobarjasti mrk nastane, kadar je Luna tako daleč od Zemlje, da ne prekrije Sonca v celoti. Ob vrhuncu tega mrka je temna Lunina obla obdana z ozkim obročem svetlobe. Hibridni Sončev mrk nastane, ko gre za popolni in kolobarjasti Sončev mrk hkrati. Z dela Zemlje lahko opazujemo popolni, z drugega dela pa kolobarjasti Sončni mrk. V veliki večini lahko v enem letu opazujemo 2 Sončeva mrka, redko pa jih je več ali manj, popolni mrki pa se pojavijo povprečno na vsakih 18 mesecev. Leta 2011 smo videli 4 delne Sončeve mrke.

V astrološki karti ločimo mlaj od mrka po tem, da mrk ni nikoli oddaljen več kot 18°31' od Luninih vozlov.

Oddaljenost točke mlaja od vozlov naznanja možnost narave mrka:

Do 9°55'

Popolni Sončev mrk

Od 9°55' do 11°15'

Popolni ali delni Sončev mrk

Od 11°15' do 18°31'

Delni Sončev mrk

 

Interpretacija Sončevega mrka

Pri interpretaciji mrkov kot sredstva za predvidevanje prihodnosti ni pomembno, če bo mrk viden na našem področju ali kje druge, pomembno je samo dejstvo, da bo viden nekje z Zemlje.  Karta mrka je ena izmed pomembnejših tehnik predvidevanja v mundani astrologiji, toda nič manj pomembna in učinkovita ni tudi na osebnem nivoju. Mrki kažejo večje in pomembnejše spremembe, take, ki jih je teže spregledati. Sončni mrk je pri tem zelo glasen, sporoča, da bo nekaj preminilo, končalo, da bi se nekaj drugega začelo. Vedno ohranja v sebi tako eno kot drugo kvaliteto, tako kvaliteto smrti, konca, kot kvaliteto rojstva. Točko mrka prestavimo v natalno karto posameznika, ugotovimo, v katero hišo pade, to je področje, kjer se obetata konec in nov začetek, včasih oboje, včasih le eno ali drugo. Naprej pogledamo, če ima z natalnimi točkami ali planeti kak aspekt, in opazujemo, kaj natalnega bo mrk sprožil. Konjunkcije so pri tem najmočnejše, toda gleda se tudi ostale aspekte. Isti mrk ima lahko za eno osebo blagodejen vpliv, za drugo pa zahtevnega, odvisno, na kaj natalnega se veže.

Orbisi pri konjunkcijah sega do 5°, pri ostalih aspektih do 2°. Toda iskreno povedano, je vpliv res močnejši, če je orbis ožji. Torej če se je mrk ( je tam konjunkcija Lune in Sonca) dogodil na 15°tehtnice, mi pa imamo Mars na 17° kozoroga, bo prišlo do kvadrata stopinje mrka z našim Marsom, torej zna se zgoditi, da pride neka nepričakovana prekinitev, ki povzroča napetost in jezo. Natančnejša bo razlaga, ko bomo vedeli tudi hiše. Seveda je treba gledati mrke tudi v odnosu z ostalimi prognostičnimi tehnikami, vpliv mrka bo močnejši, če ostale tehnike nakazujejo podobne spremembe.

Drugi način gledanja Sončevega mrka je, da si izrišemo karto trenutka mrka za kraj, kjer smo, pogledamo, če koti mrka spodbujajo kaj v naši karti. To je nekoliko bolj zamudno, saj ni dovolj, da pogledamo efemeride in vidimo stopinjo mrka, ampak je treba narediti karto mrka. Spomnim se časa pred desetimi leti, ko je kot mrka tako spodbudil moj natalni kvadrat Lune (12) in Jupitra (10) , pri čemer je Luna vladarica druge v dvanajsti. Dobila sem finančno socialno pomoč za zagon podjetja, vendar sem se po drugi strani v nekaj mesecih zredila za več kot 15 kilogramov.

Vpliv Sončevega mrka je lahko zelo dolg. Obstaja več teorij, ena pravi, da mrk vpliva do naslednjega Sončevega mrka, torej pol leta, druga pa, da toliko časa, kot je trajal, toliko let bo vplival. V nekaterih efemeridah piše, koliko časa traja določen mrk. Po mojih izkušnjah se ključni dogodki lahko zgodijo že kak mesec pred mlajem, včasih prav ob mlaju, pogosto pa tudi nekaj mesecev po mlaju. Sprožajo jih ostale Lunacije, pa tudi tranziti. Pri tem je najglasnejši tranzit Marsa. Ko pride Mars na samo točko mrka, v kvadrat ali v opozicijo z njo, je zelo malo verjetnosti, da ne bi sprožil tega, kar naj bi nam mrk prinesel. Posledice Sončevega mrka pa so lahko vseživljenjske. Na primer če je mrk v šesti hiši v trigonu s planetom v deseti, kar obljublja neko novo delo ali pozitivno poslovno spremembo, nekaj novega na tem področju. Lahko pride do dovršitve, ko bo mlaj v konjunkciji s planetom v deseti hiši in v trigonu s točko mrka.

b.) Lunin mrk

Lunin mrk nastane, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani v ravni črti in je Zemlja na sredini. Ko se to zgodi, se Lunina svetloba ne more odbijati, saj je v senci Zemlje. Sicer polna Luna postane temna, del Sončeve svetlobe pa zaradi loma le-te v Zemljini atmosferi Luno vseeno doseže. Do delnega ali polsenčnega Luninega mrka pride, ko Luna zaide v Zemljino polsenco in se sence sploh ne dotakne. Sij Lune se le malo zmanjša, zato mrka neizkušeni opazovalec sploh ne more opaziti.

V astrološki karti lahko vidimo, da je določena polna Luna tudi Lunin mrk, po tem, da je opozicija Lune in Sonca v bližini Luninih vozlov do največ 12°15'.

Oddaljenost točke ščipa od vozlov naznanja možnost narave mrka:

do 3°45'

Popolni Lunin mrk

od 3°45' do 6°00'

Popolni ali delni Lunin mrk

od 6°do 12°15'

Delni Lunin mrk

Interpretacija Luninega mrka

Lunin mrk ima ravno tako močan vpliv in lahko prinese pomembne dogodke. Toda pri Luninem mrku gre zelo pogosto za to, da je prišlo do neke dovršitve, neke manifestacije. Sončni mrk naznanja nepreklicen konec ali začetek. Obratno pa Lunin mrk pomeni neko dozorelost preteklega dela. Lahko v najslabši možni varianti, lahko v najboljši, odvisno od tega, kaj smo počeli, oziroma s katerim delom naše karte se veže. Na primer, če se nekdo ob Sončevem mrku z nekom zaplete (s komer se ne bi smel), lahko šele po več letih, če se s tistimi elementi karte, ki to predstavljajo (na primer Venera kvadrat Neptun), veže Lunin mrk, pride to na plan, postane javno, postane problem. Lahko nas močno preseneti, vendar ni mogoče nič več spremeniti, le sprejmemo lahko, kar nam prinese. Najpomembnejše dogajanje bo na področju hiše, v kateri je Luna iz Luninega mrka, toda pogosto sta aktivirani obe hiši, tudi tista, kjer je Sonce (torej nasprotna hiša).

Lunin mrk naj bi vplival krajši čas kot Sončev. Po eni strani je to res, saj se dogodki, ki jih napoveduje, zelo radi zgodijo ravno v času mrka. Vendar je včasih še nekaj popotresnih sunkov, če smem uporabiti to metaforo. Kar pomeni, da je takrat glavna zgodba, ostale lunacije in tranzitni Mars pa lahko pozneje prinesejo še manjše dogodke, povezane z resničnostjo, ki jo prinaša Lunin mrk.

Mrki vplivajo močneje saj nosijo večje spremembe. Ostale lunacije (mlaj, krajca in polna luna) delujejo najpogosteje  kot sprožilec, torej tisto, kar določi kdaj točno se bo neka zgodba najbolj konkretno izrazila, pokazala, dogodila.