OVEN

Mihaela MalečkarČlanki

Potrpljenje je božja mast, te pa znamenje Ovna ne premore ravno veliko. Zato vsaka vam čast, da ste tako potrpežljivo čakali na ta tekst. Če bi bilo po vaše, bi moral biti spisan že prej, kot je Sonce sploh prestopilo v vaše znamenje. Ker ste radi prehitri. In ker morate biti takoj, zdaj, tukaj … Prvi.

 

POBUDNIK, MOTIVATOR, STRATEG PA NE

Z znamenjem Ovna se pravzaprav začne astrološko novo leto in logično je, da je Oven tista prva prodorna energija, ki rastlinice prisili, da z vso silo butnejo z glavo navzgor in pokukajo iz zemlje. Nekaj bo zrastlo, kaj, bomo videli.

Če vam torej manjka zagona, za karkoli, poiščite si Ovna. On je rojen vodja, on vas bo zmotiviral in nateral, da se boste lotili zadev. Sploh športnih ali pa kakih drugih fizičnih, prešvicanih podvigov. Pri svoji motivaciji lahko sicer uporabi široko paleto direktnih slikovitih južnih besedic, ki znajo zveneti precej vulgarno, prostaško in grobo, ampak namen bo dosežen, v akcijo vas bo porinil.

Kam se bo odvilo, pa vragsigavedi. Ena izmed njegovih slabosti je namreč ta, da se pogosto zažene brez strategije. Ker on začuti tisti svoj notranji klic in temu klicu pač sledi. Tako je z znamenjem Kozoroga v konfliktu, ker je šprinter brez strategije, s Tehtnico, ker je vulgaren in prostaški, z Rakom pa, ker je grob in brez občutka.

 

ZIHER NE MOREŠ …

Če kaj ljubijo, ljubijo izzive. Le recite jim, da nečesa ne zmorejo … Npr. pomiti vsa okna v pol ure. Česar se sami od sebe načeloma ne bi lotili. Če pa jim nekaj predstaviš kot izziv, bodo šli takoj v akcijo. Samo zato, da vam dokažejo, da zmorejo. Radi se dokazujejo, radi tekmujejo.

In spet smo tam, radi zmagujejo. Poraz … To pa je nekaj, česar ne prenesejo ravno dobro. In poraza se morajo naučiti.

 

BOJEVNIK, DA MU NI PARA

Ovnu vlada Mars, Mars pa je bil bog vojne. Ne more biti drugače, kot pa da Ovne označimo za bojevnike v prvi vrsti – direktne, pogumne, neustrašne, mož na moža. Ni on manipulator, ki se pritihotapi do zmage. Ne, on se bori pošteno. Včasih sicer napada kar tako, da popestri situacijo, ker je predrzen, ker uživa v prepirih, ker uživa v tem, da se »vžiga«.

Predstavljajte si skokico – bolj močno jo zalučaš ob tla, višje bo odskočila. Tako deluje Oven. Bolj je izzvan, bolj se zagreje. Seveda lahko pretirava in požge, česar ne bi bilo treba, povzroči agresijo, ko ne bi bilo treba, izbruhne, ko se res ne spodobi.

V osnovi je kolerik in jeza ga hitro mine. Lahko pa s svojimi izpadi pridobi grdo črno piko pri ostalih znamenjih.

In opravičit se, priznat svoje napake … Tudi tega se mora naučiti.

 

VEČNI OTROK

Znamenje Ovna si lahko predstavljamo kot večnega otroka. To je bitje, polno energije, bitje, ki ne more biti pri miru, ki vneto zbira buške pri svojih osvajalskih podvigih. Kipi od navdušenja nad vsem novim, vnese strast in spontano raziskuje življenje. Otroci so iskreni in ne komplicirajo, tako je tudi znamenje Ovna. Vedno veš, pri čem si. Včasih ti to pove tako direktno in brez občutka, da te njegove besede pribijejo ob tla, ampak če si iskren … Veš, da ima prav. In ne moreš bit jezen na njega. Ni šans.

Druga plat otrok je pa njihovo otročje obnašanje, kamor sodijo napadi trme, nezrelost, z glavo skozi zid, egocentričnost in razvajenost. Če ni po njegovo, evo ga, izbruh.

Ampak spet, pride pa mine.

Podobno je v ljubezni. Pride pa mine.

 

ZA KONEC

Vsi imamo v svoji rojstni karti znamenje Ovna. Nekateri imajo bolj poudarjenega, z več pomembnimi točkami v njem, drugi manj. In prvi, ki se v opisu bolj prepoznate – rabimo vašo energijo, vašo vročekrvnost, vašo brco v rit, da nas poženete v akcijo. Mogoče včasih le z več občutka, z večjo uvidevnostjo. Pa ne vzet vsega kot napad nase in na vašo neodvisnost. Ni se treba vedno samo boriti. Sploh pa ne v partnerskih odnosih, ki so vaša občutljiva točka. Dajte, sklenite včasih tudi vi kak kompromis in ne skoz tiščati vaših potreb na prvo mesto. Deluje, preverjeno.

napisala: Jasmina Roršek