Saturn v določenih znamenjih:

  • kaže, česa še ne znamo in se moramo naučiti prek izkušenj, ki so lahko trpke in zahtevne, začetne težave in ovire na področjih, ki jih opisuje hiša, počasen razvoj, na starost pa je človek lahko na tistem področju uspešen.
  • Opisuje področja, stvari, ljudi, ki jih predstavlja hiša, v kateri je. Ljudje so starejši, resnejši, togi. Stvari so temne, stare, rabljene, uporabne, kovinske.
  • Tega, kar hiša predstavlja, se bojimo, je zapoznelo, se dogodi pozneje (na primer Saturn v 7. hiši, poroka pozneje).
  • Z zadevami te hiše ravnamo še posebej disciplinirano, resno, odgovorno.
  • Na tem področju in z ljudmi, ki jih hiša predstavlja, se vršijo karmične izkušnje ...

Saturn v prvi hiši:

Saturn tu opisuje natusa. Oseba je resna, nekoliko zadržana in sramežljiva. Pogosto ta kombinacija prinaša občutek manjvrednosti, pomanjkanje samozavesti in ne sprejemanje sebe, svojega telesa, videza. Ta pozicija pa vpliva tudi na zdravje osebe, niža vitalnost in lahko prinaša zdravstvene tegobe, še najbolj s kostmi. Od mladih let preresen človek za svojo starost, v zrelih letih in dalje pa se sprosti in celo pomladi.

Saturn v drugi hiši:

Oseba s to pozicijo se ne ceni dovolj, in ker se ne ceni, ne zna računati dovolj svojega dela in časa. Možne so težave, povezane s prehranjevanjem, neješčost in podobne stvari. Včasih so to ljudje, ki nič ne dajo nase, drugič ljudje, ki so pretirano varčni in ne znajo deliti. Z materialnim področjem življenja je povezanih veliko strahov. Včasih so ti strahovi glavno gonilo za več in več služenja, zato so ljudje s to pozicijo na starost (če je Saturn v dobrem znamenju) lahko prav bogati. Za tiste s Saturnom v slabem znamenju pa obstaja verjetnost revščine. Z leti se finančna situacija izboljšuje.

Saturn v tretji hiši:

Ta pozicija prinaša veliko strahov. Obremeni razmišljanje in izražanje sebe. Nekoliko lahko rani tudi družabne odnose in prinaša tegobe v čas osnovne šole, otrok je v tem času nekako osamljen, se ne počuti del skupine. Seveda je to najbolj očitno, če je Saturn blokiran ali v znamenju, v katerem se ne počuti dobro. Močan Saturn pa lahko nosi veliko redoljubnost v čas osnovne šole, naporno intelektualno delo in strogo, včasih znanstveno misel. Včasih je ta pozicija breme za sorojence natusa – ali imajo le ti  težave  v življenju ali je natusov odnos z bratom ali sestro karmičen, zahteven.

Saturn v četrti hiši:

Precej neprijetna pozicija, saj tisto, kar nam bi moralo nositi varnost in zavetje, pogosto prinaša strahove, omejitve, težo in bremena. Velikokrat je področje doma povezano z bremeni, včasih oseba s to pozicijo skrbi za starše, odnos je zamenjan. Včasih je ta pozicija znak, da živi natus v otroštvu s starimi starši. Da vlada doma red in pravila, ki se jih je treba držati. Tradicionalna družina. Ob obremenitvah pa lahko zahtevnejše zgodbe, ki nakazujejo težko otroštvo in tudi v odraslosti veliko bremen z domačimi. Oče je na neki način oviran, prestrašen, hladen do natusa ali zelo discipliniran in strog.

Saturn v peti hiši:

Saturn tu nekoliko ovira samozavest, odprto izražanje sebe, ovira tudi ustvarjalno izražanje. Osebi s to pozicijo jemlje veselje do bivanja. Hobiji naj bodo povezani z zgodovino ali arheologijo, zimskimi športi, pa bo energija te povezave delovala bolj spodbudno. V času srednje šole je človek zadržan ali kar malo preveč resen za svoja leta, lahko so tam tudi kake ovire pri izobraževanju, skrbi in strahovi. Človek ima najpogosteje otroke kasneje, velikokrat samo enega otroka ali jih sploh nima. Kot starš je lahko zelo sposoben, avtoritativen in le včasih preveč strog in hladen. Pogosto se ljudje s to pozicijo poslovno znajdejo v šolstvu ali vrtcih. Težko se odprejo ljubezni, tu je veliko strahov in lahko tudi kakih manj prijetnih doživetij.

Saturn v šesti hiši:

Res neprijetna pozicija, saj lahko bremeni zdravje natusa. Tu je treba natančno pogledati, kakšna je vitalnost osebe, v primeru slabše vitalnosti lahko ta pozicija naznanja kronične bolezni. Videla sem jo pri sladkorni bolezni tipa ena, tako kot tudi pri drugih kroničnih težavah, ki se jih ne more v resnici ozdraviti, popraviti. Mogoči so tudi pretirani strahovi glede zdravja. Težave v delavnem okolju, ker je človek preveč skrben in ima veliko strahov, ima v delavnem okolju težave, ali ni sprejet ali se tam močno obremenjuje.

Saturn v sedmi hiši:

Oseba s to pozicijo pogosteje za partnerja izbira starejše osebe. V njeno življenje prihajajo zelo redoljubni in togi ljudje, s trdovratnimi in zastarelimi pogledi na svet, učijo jo discipline in avtoritativnosti. Ker je Saturn planet, ki nakazuje, kje je treba delati, je ta pozicija kdaj znak zahtevnejšega partnerstva, skozi katerega se marsikaj naučimo, vendar se pri tem tudi na veliko trudimo. Drugič, ko je ascendent v vodarju ali povezan z Uranom, pa ta pozicija naznanja strah pred partnerstvom in s tem pozno vstopanje v partnerstvo ali celo samskega človeka.

Saturn v osmi hiši:

Nekoliko zahtevnejša pozicija, saj so naši strahovi globoki in včasih skriti tudi nam samim. Pogost je trdovraten strah pred smrtjo. Velikokrat so s to povezavo povezani tudi strahovi pred predajo v spolnosti, včasih, če je Saturn v disharmoničnih aspektih, še najbolj z Venero, Marsom ali Plutonom, tudi zahtevnejše spolne izkušnje. Ker pa Saturn pomeni trud in v najboljši možnosti tudi izmojstritev, lahko človek s to pozicijo preseže sebe, premaga strahove, toda v vsakem primeru se vse to zgodi nekoliko pozneje. Starejši je, boljši ljubimec postaja.

Saturn v deveti hiši:

Prinaša ovire, povezane z višjim izobraževanjem. Čas študija je lahko zelo zahteven, seveda odvisno tudi od aspektov, toda vidi se možnost blokade na področju študija in da je treba vložiti res veliko truda, da se študij dovrši. Včasih to naznanja težave, ko smo v tujini, neke administrativne težave. Pogosto se študira zgodovino ali kaj klasičnega, klasično glasbo, če je povezano z dvanajsto ali Neptunom, včasih celo z Venero, včasih, če je Saturn povezan bolj z moškimi planeti,pa gre lahkotudi za študij strojništva. Saturn pa je povezan tudi s fiziko, mehaniko, matematiko. Vezani smo bolj na tradicionalno religijo, le ob blokadah Saturna lahko pomeni osebno krizo zaradi vere.

Saturn v deseti hiši:

Mati osebe s to pozicijo je nakazana kot stroga, resna, a pogosto tudi odgovorna. Seveda je odvisno, v kakem znamenju je Saturn. Dobro postavljen Saturn daje odgovorno mati, slabo postavljen Saturn pa nakazuje mamo natusa kot težavno, nekoga, ki je obremenjen, ima zdravstvene težave, je zgaran in podobno. Temeljno se nakazuje, da so naši nadrejeni precej strogi in hladni, premalo človeški, vendar znajo povedati, kaj želijo od nas. Možni so padci s položaja in zelo počasno in vztrajno delo za poslovni razvoj, začnemo od malega in gradimo v višave. Včasih se zdi, da lahko vsi drugi napredujejo hitreje kot oseba s to pozicijo. V avtoritativni vlogi je oseba s to pozicijo moralna in poštena, vendar hladna in stroga.

Saturn v enajsti hiši:

Izbiramo starejše prijatelje, imamo jih manj, vendar te zelo dolgo. V prijateljskem odnosu ni zvestobe, je bolj občutek dolžnosti. Nismo ravno družabno vešči, včasih se oseba s to pozicijo celo zapira vase ali ima asocialna nagnjenja, seveda če gre za Saturna v znamenju, v katerem se ne počuti najbolje in je vse to negativno povezano z osebnimi planeti. Drugič pa sčasoma ta oseba prevzema pomembne družabne dejavnosti nase, se vede odgovorno, je pomemben del kake stranke ali drugače vlaga trud in napor v družbo, v kateri živi. Želje osebe s to pozicijo se teže uresničijo in je treba dolgo čakati in vztrajati, da se stvari sestavijo po naših željah.

 

Saturn v dvanajsti hiši:

Nekoliko zahtevnejša povezava, saj lahko prinaša globoke in trdovratne strahove, ki se jih niti ne zavedamo. Oteži psiho in prinaša strahove, včasih je nekaj v naravi osebe s to pozicijo, kar jo vleče navzdol in otežuje njeno delovanje. V boljših povezavah in v znamenju, v katerem se Saturn dobro počuti, pa imamo lahko nekoga, ki dela v bolnicah, zaporih ali se ukvarja z umetnostjo. Značilna potreba te povezave je samota, zato marsikdo s to povezavo išče mir v samostanu. Napori, vloženi v meditacijo in druge duhovne prakse, postopoma rojevajo sadove.