1.      VOZLI V ZNAMENJIH IN HIŠAH

 • JUŽNI VOZEL V PRVI ALI V OVNU

Oseba s to pozicijo vozla je dinamična, bojevita, kritična, hitra, aktivna, včasih tudi dramatična, glasno in jasno se postavi za tisto, v kar verjame, predvsem pa je zelo samostojna in odločna. Toda lahko razvije tudi negativne lastnosti, torej pretirano obrambo, prehitro delovanje, pomanjkanje diplomacije in občutka za druge, ne zaupa drugim. Ves čas potrebuje spremembe, nove in nove izzive, saj nosi v sebi nemir in voljo po akciji. Vsako nesoglasje razume kot napad nase, zato se premočno brani ali hitro prekine odnos. Tak človek ne išče pomoči zunaj sebe, ampak se temeljno najprej zanese nase. Nasprotno stran (na primer v politiki opozicijo, če je v vladi), nasprotno mnenje, lahko doživi kot napad nase. Pri znamenju gre bolj za karakterne lastnosti, pri hiši gre bolj za to, da je oseba konkretno sama.

SEVERNI VOZEL V SEDMI HIŠI ALI TEHTNICI

Človek z JV v ovnu bo samo z razvijanjem kvalitet znamenja tehtnice sposoben najti notranje ravnotežje, saj ga samo znamenje tehtnice lahko nauči zaupanja v druge ljudi, sklepanja kompromisov in dojemanja, da vse, kar je drugačno, še ni tudi nevarno, torej ne obstajata le dve možnosti prav in narobe, temveč še veliko drugih plasti med tema skrajnostma. Tehtnica ga bo učila ostati v odnosih, tudi ko so težave. Učila ga bo poslušanja, razumevanja in diplomacije ter mu na tak način pomaga pri boljši kvaliteti odnosa. Če je SV v sedmi hiši, je še toliko bolj pomembno, da smo v odnosih, saj se bomo zares lahko razvili in uravnotežili samo skozi izkušnjo odnosa. Ni nujno, da gre za zaseben partnerski odnos, včasih moramo najprej najti ravnotežje skozi druge odnose. Če je SV v znamenju tehtnice, pa je najpomembnejše razvijanje omenjenih lastnosti.

SINTEZA: Vodja mediacije

Toda tu se proces ne zaključi, človek ne sme pozabiti energije ovna. Ohraniti mora samostojnost tudi v odnosu, notranjo moč in sposobnost boriti se v pravem trenutku, če je treba. Torej ne sme skupaj z porodno vodo odteči tudi otrok. Energije tehtnice niso boljše od energij ovna. To je podobno kot jin in jang simbol, treba je ohraniti obe energiji, ko je potreba po boju, se boriti, ko se lahko ohrani mir in lepe odnose, jih ohraniti.

 

 • JUŽNI VOZEL V SEDMI HIŠI ALI V TEHTNICI

Človek z JV v tehtnici ali sedmi hiši je družabno vešč, se kulturno obnaša, je sposoben diplomacije, kompromisov in prilagajanja. Ti ljudje so izjemno prikupni, znajo z drugimi. Vendar ne pričakujte od njih resnice, saj stvari ne povejo direktno in jasno, da ne bi koga prizadeli. Čeprav jih imajo vsi radi, v sebi čutijo neki manko. Ko opazujejo svet, se jim zdi, da so vsi drugi boljši, popolnejši, da je vsem lepše. Z drugimi ljudmi se tako veliko ukvarjajo predvsem zato, da bi pobegnili od sebe, zapolnili ta manko. Lahko pobegnejo v partnerstvo, toda znotraj partnerstva so redko zadovoljni. Kateri so vzvodi, ki jih vodijo na področje severnega vozla v ovnu? Lahko konkretne težave v partnerstvu, ko se stvari ne da več pometati pod preprogo. Včasih se jim lahko zdi, da vsi drugi napredujejo, samo oni ne, in od tod črpajo moč za soočanje z energijami severnega vozla. Drugič je dovolj samo globoko nezadovoljstvo.

SEVERNI VOZEL V OVNU ALI PRVI HIŠI jih uči lekcijo ponovnega povezovanja s seboj. Da počnejo stvari brez razmišljanja, kaj si bodo ljudje mislili o tem. Da dajo sebe in svoje potrebe na prvo mesto, se naučijo boriti zase, se upreti, delovati, spoznati sebe, nasloniti se nase. Ovnova energija jim bo omogočila prekiniti odnose, ki niso koristni zanje, in pa tudi skočiti v akcijo in se hitro odločiti, ne pa čakati na popolno rešitev. Torej sprejeti najboljšo možno odločitev v dani situaciji. Oven bo pomagal, da so v odnosih iskreni in povedo kritično tudi tisto, kar drugemu človeku ni prijetno, pa je lahko zanj koristno.

SINTEZA: Ohraniti sebe v odnosu

Zadnja stopnja je seveda sinteza. Oseba se mora ponovno vrniti v odnos in na novo pridobljeno samozavest, samostojnost in moč ohraniti tudi znotraj odnosov. Ne izgubiti sebe, ko je v odnosu. Ko je potreben takt, je oseba taktna, toda ko je treba postaviti mejo, naredi to hitro in spontano.

 • JUŽNI VOZEL V DRUGI HIŠI ALI V BIKU

Človek z južnim vozlom v biku ali drugi hiši je najpogosteje stabilna, umirjena, samostojna in materialno sposobna oseba. Oseba, ki zna uživati življenje in si najbolj od vsega želi mir. Zaradi svoje samostojnosti se v odnosih ne zna predati, se vanj ne spusti cela. Nekateri so celo dolgo časa samski. Dobra materialna pozicija, vsaj nekaj denarja na banki ali v nogavici, ji daje občutek stabilnosti in vrednosti. Ostaja v znanem in varnem, tudi če to ovira njen razvoj. Konkretno to lahko pomeni, da ne bo spremenila službe, čeprav si ji ponuja boljša poslovna možnost, ali ostaja v odnosu, ki je že dlje časa hladen. Prehod na drugo stran lahko prinese neka močna strastna ljubezen ali globoko nezadovoljstvo z obstoječim odnosom, zelo pogosto pa je prehod na stran severnega vozla spodbujen z neko veliko poslovno priložnostjo, ki pa v sebi nosi tveganje.

SEVERNI VOZEL V OSMI HIŠI ALI V BIKU

Energija znamenja škorpijona je energija, ki si upa tvegati, ki si upa iti v neznano, se boriti, spremeniti, iz sebe izvleči zadnje moči, da bi uresničili svoje cilje. In ravno ta energija je tisto, kar pomaga biku v razvoju, kar ga premakne z mesta – in verjemite mi, ni ga lahko premakniti. V odnosih pa je škorpijonska strast tisto, kar človeka pelje v predajo in izgubo sebe skozi drugega. Ne vemo, kaj bo, ko stopimo v neznano, toda ko gremo končno naprej, se ali preselimo od staršev, zapustimo partnerja, se odpremo drugi osebi, vložimo denar v nov projekt ali gremo v kako drugo tveganje, ki nas porine iz varnega območja, se nam prav kmalu pokažejo moči podpore severnega vozla. Jaz vedno priporočam ljudem, naj ne ostajajo predolgo na strani južnega vozla, ne glede na to, kako lepo je, naj se soočajo z izzivi in tvegajo, ker se bodo s tem izognili večjim in neprijetnim izzivom v prihodnosti.

SINTEZA: Samozavestni vlagatelj

Sinteza tu je, da se odpiramo izzivom življenja z globokim notranjim mirom in zaupanjem vase. Da gremo v neznano, a ohranimo sposobnost poskrbeti zase, zaupati vase. Da gremo v odnose, se predamo, ko najdemo osebo, ki se zdi vredna zaupanja, pa ob tem ne izgubimo občutka sebe, ne postanemo odvisni.

 

 1. JUŽNI VOZEL V ŠKORPIJONU ALI V OSMI HIŠI

JV v škorpijonu ali v osmi hiši nakazuje osebo, ki jo pogosto prežemata strah pred izgubo in nezaupanje v življenje, kar jo žene v nove in nove bitke, v nove in nove izzive, v katerih daje vse od sebe in z veliko adrenalina uresničuje svoje cilje. Najpogosteje je oseba s to pozicijo čustveno intenzivna, nezaupljiva. V čustvenem pogledu je težko sama, v njej je hrepenenje po veliki strastni ljubezni, vendar ima nezavedno težnjo, da se v odnosih izgubi. Tako v čustvenem kot v materialnem pogledu so nekateri s to pozicijo odvisni od drugih, vendar ta pozicija kljub intenzivni povezanosti ne nosi nujno harmonije v odnose. Toda šele, ko se ti strastni in intenzivni odnosi do konca zakomplicirajo in privedejo do razhoda ali kako drugače natus s to pozicijo izgubi osebo, s katero je bila močno prepletena, ga življenje požene na stran severnega vozla. Tudi konec nekega poslovnega ali finančna odnosa nas lahko privede na drugo stran gugalnice.

SEVERNI VOZEL V ZNAMENJU BIKA govori o potrebi, da se ustalimo, da se destrukcija konča, nauči nas ostati na mestu in zdržati. Uči nas samostojnosti, samozadostnosti, da ni nujno potreben tisti drugi, da bi lahko preživeli, da bi se dobro počutili. Lahko živimo sami, lahko gremo sami v kino, sami na pijačo in tako dalje. Če je človek s to povezavo vsaj nekaj let brez partnerja, je to znak, da je naredil bistven korak na stran severnega vozla. Samostojnost in trdnost bika prinašata mir, prekineta z večnimi bitkami. Naučiti se morajo imeti radi sebe, preden se želijo spremeniti, preden želijo spremeniti svoje pomanjkljivosti. Večno škorpijonsko občutenje nezadovoljstva s pomočjo bikove sposobnosti sprejeti to, kar je, zadovoljiti se s tem, kaj in kako je, postopoma izginja.

SINTEZA: Boj za stabilnost

 Toda sinteza zahteva, da se oba elementa povežeta. Človek, ki je končno sprejel sebe, postal materialno in čustveno samostojen, se mora vrniti v odnose in zopet tvegati tudi finančno, finančno sodelovati z drugimi, toda tako, da se ohrani lastna samostojnost. Sinteza je tudi v tem, da je predanost nekaj lepega le, če se predata dve samostojni osebi, da je tudi skozi največja tveganja in izzive, spremembe treba ohraniti mir (bik) in zaupanje vase.

 • JUŽNI VOZEL V DVOJČKIH ALI V TRETJI HIŠI

Natus z JV v dvojčkih ali tretji hiši nam kaže prilagodljivo in inteligentno osebo. Taki ljudje se znajdejo v družbi, vedno vedo, kaj reči in kako odigrati tisto, kar se od njih pričakuje. So neverjetno prilagodljivi, iznajdljivi, komunikativni, diplomatski in simpatični. Torej značilni kameleoni, ki se vedno prebarvajo v tisto barvo, s katero se ujemajo z aktualno družbo. Zaradi svoje neverjetne prilagodljivosti so vse, a hkrati nič. Torej imamo na eni strani problem identitete, ker so se zaradi svoje prilagodljivosti izgubili, ne vedo, kdo so in v kaj verjamejo. So dobri govorniki, ki pa imajo o stvari, o kateri govorijo, le površno znanje ali celo potvarjajo resnico. Zaradi svoje neverjetne diplomatske sposobnosti so sposobni stvari povedati tako, da so vse vpete strani zadovoljne, in se ne postavijo direktno na eno stran, ne povedo, včasih celo nimajo svojega mnenja, svoje resnice. Občutek izgubljenosti, lažnosti jih lahko privede v notranjo krizo in samo izkustvo severnega vozla v strelcu in v deveti hiši jim lahko da občutek notranje izpolnjenosti.

SEVERNI VOZEL V ZNAMENJU STRELCA ALI V DEVETI HIŠI jih uči resnice v smislu povej, kaj misliš, ne pa tega, kar se bo najbolje slišalo in bo v družbi najbolj sprejemljivo. Severni vozel v strelcu daje človeku moč samozavesti, da je to, kar je, tudi če to pomeni biti provokativen, če je treba. Učimo se dajati manj pozornosti na zunanje stimulanse, zunanje znanje in se učimo o notranji moči, notranjem znanju, razvijamo intuicijo. Najti dom v sebi, občutek svobode, ki ni povezan z zunanjimi okoliščinami, sprejetjem ali nesprejetjem družbe. Strelec je bitje akcije in delovanja, in tu dvojčku pomaga, da ne razmišlja toliko, da je v njem več tišine in z njo tudi več poglobljene notranje modrosti, ki potem spodbuja hitro in direktno akcijo. Strelec dvojčka spodbuja k dolgoročnim in velikim ciljem. Če gre za hišo, pa ne gre samo za razvijanje omenjenih značajskih lastnosti, ampak je pogosta tudi selitev iz mestnega okolja v vaško, v smislu, da se človek umakne družbenemu vrvežu in s tem laže najde več notranjega miru in tišine.

SINTEZA: Modra misel

Sinteza te kombinacije je po mojih izkustvih ta, da ima misel moč samo, ko je iskrena. Več, kot je tišine, več je modrosti in potem je naš intelekt, naša sposobnost izražanja in prenašanja lastnega znanja na druge bolj učinkovita.

 

 

 • JUŽNI VOZEL V STRELCU ALI V DEVETI HIŠI

Polni so vere vase, navdušenja, prepričani, da bodo dosegli svoje ideale. Zato so dobri učitelji, motivatorji. Zelo so grandiozni in nekoliko slepi za malenkosti, delčke. S svojo gotovostjo vase in grandioznostjo včasih delujejo neprijetno za okolje, svojega okolja ne razumejo, se mu ne znajo prilagoditi. Niso prefinjeni, nekateri se prav barbarsko obnašajo, so kot kak slon v trgovini s porcelanom. V sebi močno čutijo, kaj morajo narediti, kam jih nese korak. Na ta svet prinesejo s seboj modrost in globlje spoznanje. Odlikuje jih avtentičnost karakterja, to, kar so, so tudi navzven, kar mislijo, rečejo, kot čutijo, delujejo. Kriza nastane zaradi soočenja z družbo, ko uvidijo, da s svojo vzvišenostjo druge odbijajo, da je njihova direktnost lahko kdaj za okolje moteča in da nimajo vsi podobnih pogledov in podobnih sposobnosti. To jih porine na stran severnega vozla.

SEVERNI VOZEL V DVOJČKIH ALI V TRETJI HIŠI uči strelca ponižnosti, iznajdljivosti, prilagajanja. Uči ga podati svojo modrost, svoja težko dobljena znanja na način, ki bo drugim razumljiv. Severni vozel v dvojčkih ali tretji hiši človeka uči prilagoditi se družbi, skriti se v družbi in ne na svojo škodo premočno izstopati. Pomaga mu, da vidi tudi kratkoročne cilje, se zna znajti in izkoristiti vse bližnjice in možnosti za dosego primarno visokih ciljev. Prilagodljivost dvojčka mu pomaga pri uresničevanju visokih idealov. Pri znamenju gre kot vedno bolj za razvijanje tovrstnih značajskih lastnosti, torej prilagodljivosti, diplomacije, preprostosti in podobno. Ko pa je severni vzel v tretji hiši, pa je včasih nujna tudi selitev iz odmaknjenih krajev v večja mesta ali z vzvišenih družbenih pozicij med preproste vsakdanje ljudi.

SINTEZA: Preprosti učitelj

Sinteza tu je ohraniti notranjo modrost, navdušenje in optimizem, toda brez vzvišene drže, in razviti občutek za okolje in preprostega človeka do te mere, da se v prilagajanju ne izgubi stika s svojo resnico.

 

 • JUŽNI VOZEL V RAKU ALI ČETRTI HIŠI

Najpogosteje so ljudje s to pozicijo topli, prijazni, sočutni, mirni, počasni, skrbni, navezani na dom in domače, zelo družinski in podobno. Ti ljudje so najpogosteje v stiku s svojimi čustvi in delujejo v skladu s svojim notranjim ritmom. Dolgo lahko ostajajo odvisni od domačih in potrebujejo veliko časa, da se osamosvojijo. Poslovno življenje, ki ga vodi storilnost in ambicioznost, ni ravno najlažje za tovrstne ljudi. Na drugo stran gugalnice, proti SV jih lahko zagiba zavest, da niso razvili vseh svojih potencialov, da so obljubljali več, kot so naredili iz sebe. Druge pa popelje na stran SV čisto konkretna življenjska situacija, ko na primer njihovi ostareli starši niso sposobni več skrbeti zanje ali jih zapusti partner, ki jim je pred tem prinašal materialno stabilnost.

SEVERNI VOZEL V KOZOROGU ALI DESETI HIŠI jih uči, da je včasih treba samemu sebi in drugim postaviti meje. Kozorogova energija jih uči delati, tudi ko jim ni do dela, ko se ne počutijo najbolje. Videti delo in svoje odgovornosti, narediti, kar je treba, je zanje velik izziv, toda točno tisto, kar jim bo dolgoročno dalo dober občutek o sebi. Če je SV v deseti hiši, ne gre samo za razvijanje kvalitet odgovornosti, delavnosti, trpežnosti, vzdržljivosti in podobno, ampak so potrebne dolgoročno čisto konkretne poslovne ambicije, saj se bo tak človek zares našel šele prek posla. Poslovni uspeh je nakazan nekoliko pozneje v življenju, skozi tega pa se okrepi občutenje lastne vrednosti in se poveča zadovoljstvo.

SINTEZA: Sočuten, topel šef

Vendar vse to ni dovolj, potrebna je sinteza. Ta je v tem primeru to, da se tudi pri sprejemanju odgovornosti in na primer vloge nadrejenega ohranja neka toplota in globoko razumevanje do drugih. Naj ostane človečnost, tudi ko se rodi občutek odgovornosti in storilnosti.

 • JUŽNI VOZEL V KOZOROGU ALI DESETI HIŠI

To so ljudje, ki se že rodijo z dobrim občutkom odgovornosti, delavnosti, sposobnostjo se odrekati in se potruditi za svoje cilje, sprejeti nase večje odgovornosti. Na primer prekmalu prevzeti skrb za svoje mlajše sestre in brate ali imajo celo starševsko vlogo do staršev (ker so na neki način nemočni, bolni ali kako drugače onemogočeni). Pogosto je prisoten močan občutek krivde, ki jih žene v pretirano organiziranost. Imajo potrebo po velikem nadzoru nad svojim življenjem, tega dobro načrtujejo. So pa pogosto trdi, ne zanjo odpuščati, močno kritični do vseh, ki se v svetu ne znajdejo tako kot oni in ki nimajo enakega občutka za to, kaj je treba narediti. Gibalo, ki zaniha na stran SV, je pogosto izguba službe, nosečnost, včasih pa celo zdravstvene težave. Torej zaradi takih ali drugačnih težav se človek znajde več doma, je prisiljen skrbeti za domače in ima kar na enkrat več časa za svoja čustva in družinsko življenje. Čeprav ga je družinskega življenja strah, je to tisto, kar potrebuje, da bi razvil kvalitete severnega vozla.

SEVERNI VOZEL V RAKU ALI V DESETI HIŠI jih uči, da je za neke stvari potreben čas. Da določeni procesi ne morejo biti kar takoj in hitro opravljeni, zahtevajo nekaj časa. Uči jih vzeti si čas tudi zase, da postanejo boj mehki in topli do bližnjih, se naučijo odpuščati. Mogoče so prisiljeni delati doma in se na ta način bolj prilagoditi svojim potrebam. Pogosto so večji del življenja močno usmerjeni na poslovno področje in šele pozneje na družino. Družina in bližina sta zanje velik izziv. Ko se skozi otroke ali partnerja naučijo biti mehkejši do drugih, se učijo biti mehkejši tudi do sebe, saj so bili pogosto njihova storilnost, kritika in nadzor samo način pobega pred lastno bolečino, močnimi občutki krivde.

SINTEZA: Odgovorni starš

Sinteza je ohraniti storilnost in sposobnost narediti, kar je treba, pa hkrati omehčani kritiko in nadzor, razumeti, da je za neke spremembe pomemben ne le trud, temveč tudi čas. Da ni pomembno samo, kako in koliko je narejeno, temveč tudi, da so pri tem ohranjeni lepi odnosi in dobro počutje.

 

 • JUŽNI VOZEL V LEVU ALI PETI HIŠI

Večinoma gre za dostojanstvene, samozavestne, energične, močne, samostojne in ustvarjalne ljudi, ki pa so včasih preveč subjektivni, manjka jim oddaljen pogled na svoje sposobnosti, veliko je tudi dramatičnega odzivanja. Človek s to pozicijo se močno zaveda lastne moči in pomembnosti, premalo pa razume in ceni moč skupnosti, sodelovanja. Na primer kot glavni igralec na odru ali filmu ne vidi in ne ceni ekipe, ki mu omogoča uspeh. Če je južni vozel v peti hiši, ima človek pogosto otroke kmalu, kasneje pa ugotovi, da to ni več njegova glavna življenjska zgodba. Do svojih otrok je oseba močno zaščitniška, posesivna in vanje veliko vloži.

SEVERNI VOZEL V ZNAMENJU VODNARJA ALI V ENAJSTI HIŠI jih uči, da otroci niso naša lastnina, da so svoja bitja, vodnar zna dati svobodo, zna na stvari pogledati tudi širše, bolj objektivno. Omogoča levu distanco, objektivnost in kritiko. Hkrati mu pomaga ceniti ljudi, videti moč skupinskega dela, uči jih sodelovati, povezovati se za skupne cilje in ideale. Govori jim o svobodi, odmaknjenosti od sebe in razumevanju skupne osnove vsega človeštva. Daje jim modrost, s pomočjo katere laže usmerjajo svoje veliko srce.

SINTEZA: Napredna umetnost

Sinteza je ohraniti svojo posebnost znotraj skupine, ohraniti srce tudi pri hladno intelektualnih projektih, pustiti svojim stvaritvam, da zaživijo ločeno od tebe.

 • JUŽNI VOZEL V VODNARJU ALI ENAJSTI HIŠI

Najpogosteje gre za zelo bistre ljudi, izjemno radovedne, vse jih zanima, vsako stališče poskušajo razumeti, razumeti ljudi, kaj jih vodi. Navdušujejo jih ljudje na sploh in dobro se počutijo v skupinah. Znajo z ljudmi, znajdejo se v družbi, imajo veliko prijateljev, dobro sodelujejo z drugimi. Imajo izjemno natančen in kritičen razum. Vendar ne glede na to, kako so posebni, bistri, fascinantni tudi sami, se nočejo izpostaviti s svojim znanjem, raje se skrivajo znotraj skupine enako mislečih. Starševstvo jim ni najbližje, vendar je ravno to, kar potrebujejo, da razvijejo določene nujne kvalitete SV. Gibala, ki jih ženejo na stran SV, so včasih posebni talenti, zaradi katerih pač ne morejo ostati skriti v skupini. Po navadi ta gibala niso zelo dramatične narave. Najpogosteje je tako gibalo otrok, ki jih uči energijo usmeriti na zasebno, uči jih odpirati srce, ostati igriv, ne preresen, ne preveč zatopljen v ideale, ampak bolj srčen in odprt za življenje.

SEVERNI VOZEL V ZNAMENJU LEVA ALI V PETI HIŠI jih uči dali več toplote, strasti, srca v socialne ali znanstvene projekte. S to energijo se laže izpostavijo, postanejo samostojni in svoji ter se ne skrivajo več v skupini podobno mislečih. S tem ko se odpre igriva, manj resna narava, tista, ki spontano in srčno ustvarja, postanejo manj kritični in laže s svojim znanjem koristijo družbi. Energija leva in pete hiše bo dodajala moč samostojnosti, odločnosti, da bodo laže sledili svojim ciljem. Ta pa jim bo koristila tudi, da bodo laže prevzeli vodstveno mesto v skupini (znanstveniki, stranka, društvo in podobno). Poudarek je na otrocih, izpostavljanju, ustvarjanju, delovanju iz srca.

SINTEZA: Znanstvenik s srcem

Sinteza je v povezavi razuma in srca, v skladju med njima, kajti vse vedenje tega sveta nima smisla, če ni srčno. Imeti znanje te zavezuje k delovanju, tudi ko to zahteva javno izpostavljanje in/ali sprejemanje vloge vodje.

 • JUŽNI VOZEL V DEVICI ALI ŠESTI HIŠI

Osebe s to pozicijo so po navadi zelo čiste, urejene, modre, prefinjene, pedantne, praktične, dobro skrbijo za prehrano, znajo poskrbeti tudi za druge. Pogosto imajo prirojen dar za zdravljenje. Delo jim ni tuje, organizacija časa, prostora tudi ne. Iz vsega so sposobne ustvariti red, in to zelo natančno, v najmanjše detajle. Obvladujejo svoje življenje, sposobne so organizirati tudi življenja drugih. Njihova pomanjkljivost je prevelika kritičnost do sebe in drugih ter pomanjkanje sočutja za napake drugih. Da se energije prevesijo v drugo stran, je lahko, da jih pretiravanje s popolnostjo privede do nekega zloma, ta je lahko psihičen ali fizičen. Včasih pa je dovolj, da se srečajo s stvarmi, ki jih ni mogoče obvladati, prek drugih ljudi – nekdo v njeni bližini zboli ali umre in se sproži kriza, ker pač vsega ne moremo kontrolirati in obvladati. Drugič pa je ta preskok milejši in gre samo za spoznanje, da je to urejeno in popolno življenje suho, neizpolnjeno, da mu nekaj manjka, da ne prinaša zadovoljstva. Takrat pride do preobrata in oseba išče tudi stvari, ki niso materialne, torej podporo vere.

SEVERNI VOZEL V RIBAH ALI DVANAJSTI HIŠI jih uči, da vsega ne moremo nadzorovati, da se je treba sprostiti, odpreti življenju, neznanemu, ki prihaja. Pomembno je, da razvijejo vero v nekaj, kar je presežno, kar jih napolnjuje z duhovnim, s sokom življenja. Prav je, da znajo uživati v vsem, kar so naredili, ne le ohranjati in vzpostavljati red. Iti na obalo in v tišini postati povezan z vsem. Dopustiti, da se življenje dogaja po svoje, počakati pravi val, ne pa obvladati vala. Uporabiti svoje sposobnosti za red, za organiziranje časa in prostora, toda ne tako, da zajezimo življenje, temveč se mu prilagodimo. Izkoristimo, kar nam prinaša. Naučiti se sprejemati lastne napake in napake drugih brez velikih problemov, brez krivde. Nihče ni popoln – in to je dobro. Sprejeti je treba tudi to, da telo ni popolno, da je ranljivo, da je umrljivo.

SINTEZA: JOGA (prek telesne vadbe do duhovnega prepuščanja)

Sinteza je prepustiti se življenju, pa vendar znotraj danih možnosti ustvariti red. Ohraniti občutek za čas in prostor, toda hkrati biti odprt za neznano, nepričakovano, ki se nam ponuja z vsakim novim trenutkom. Jaz bi vsakemu s to pozicijo priporočila meditacijo, vendar bi se mi marsikdo uprl, da je to škoda časa. J

 

 • JUŽNI VOZEL V RIBAH ALI DVANAJSTI HIŠI

 

Ljudje s to povezavo so večinoma zelo sočutni, ljubeči, očarljivi, ustvarjalni, duhovni, nekaj čarobnega je na njih, kar druge privlači. Čutijo se močno povezani z vsem, kar jih obdaja, vendar so zaradi tega lahko nekoliko izgubljeni. Drugi problem, ki se pojavi, je, da ne znajo živeti v materialnem svetu. So kot iz drugega sveta, nepraktični, včasih tudi neurejeni, zmedeni, nimajo občutka za svoje telo (ne vedo, kdaj so lačni, kdaj žejni ali zaspani). Telesno je zanje grobo in nepomembno. Duhovno je nad vsem. So izjemno tankočutni in občutljivi. Včasih s seboj prinašajo izjemne talente, vendar ker nimajo občutka za čas in prostor ter jim v jedru manjka občutek za red, jih teže tudi izkoristijo in privedejo do popolnosti. Pogosto imajo dobro motivacijo in srce, a so manj sposobni konkretno kaj narediti. Glavno gibalo je nemoč uspeha in delovanja, stvari se nikamor ne odvijejo, ni pravih rezultatov in tu se potem rodi potreba po organizaciji, delu, redu in učenju o prostoru in času.

SEVERNI VOZEL V DEVICI ALI ŠESTI HIŠI jih uči ves potencial, talent, ki so ga prinesli s seboj, konkretno uporabiti in razvijati, z razvijanjem delovnih navad, z razvijanjem občutka za čas in prostor. Vsaka umetnost je vsaj na neki ravni povezana tudi s konkretnimi tehnikami, je na neki ravni tudi veščina, zato človeku, polnemu navdiha, še kako prav pride strukturiranost in veščine device. Ljudje s to povezavo se v resnici učijo delati, kajti kljub dobri karmi, ki nosi priložnosti in talente, vsega tega ne morejo izkoristiti brez delovnih navad. Na duhovni ravni se ti ljudje s pomočjo SV učijo, da samo čutenje, srčno in ljubeče do vseh ljudi ni dovolj, če ni usmerjeno na konkretne ljudi, izkušnje in skozi konkretno delo.

SINTEZA: Konkretno sočutje

Ne gre v procesu materializacije, konkretizacije pozabiti na svoj duhovni potencial in sočutno naravo, treba jo je vključiti, ne odbiti. Ko se dobro izuriš v neki veščini, je nujno, da ohraniš tudi ustvarjalni in navdihujoči del.