Saturn je nasprotno od Jupitra planet ovir, težav, blokad, tudi planet trše karme. Znamenje, v katerem je Saturn, kaže kateri tip energije je blokiran in ga bo treba preko življenja, korak za korakom, s trdnim delom razviti.

Saturn v ognjenih znamenjih nakazuje ranjenost poguma, volje, moči, samozavesti. Človek s to povezavo ne vstopa pogumno v prihodnost, manjka mu optimizma in drznosti. Preko življenja se uči, korak za korakom, skozi ozaveščanje lastnih ovir razvijati pogum, podjetnost in drznost za soočanje z življenjem. Saturn v Ovnu najmočneje zajezi pogum, v Levu (izgon) rani samozavest, v Strelcu ovira optimizem.

Saturn v zemeljskih znamenjih ne zmanjšuje praktičnost ljudi, prej jo okrepi, saj se tu vseeno najbolje počuti, toda kljub temu pa otežuje materialni razvoj, prinaša več napornega in težkega dela za materialno stabilnost, ni lahko priti do nje, vedno so s tem povezani napori. Toda ker Saturn deluje dolgoročno, imajo ljudje s to povezavo boljše možnosti, da ustvarijo v svojem življenju nekaj trdnega. Seveda pa so lahko v odnosu do življenja rigidni in konservativni. Slabo aspektiran lahko prinaša bolezni telesa. Saturn v Biku najmočneje zajezi področje financ in vrednotenja sebe, toda s časom lahko to področje okrepi. Saturn v Devici prinaša dvome in zelo veliko naporov in dela, včasih tudi zdravstvene težave. Saturn v Kozorogu (dom) je najmočnejši in najboljši garant za to, da bomo s trudom tudi nekaj ustvarili, zgradili.

Saturn v vodnih znamenjih je zelo zahteven, saj rani najbolj od vsega čustva in doživljanje življenja. Doživljanje življenja je pogosto temačnejše, čustva so prej depresivna kot ne, več je žalosti, na primer kot da nas nekaj drži v preteklosti in nas ne spusti iti dalje. Preko življenja se naučimo graditi boljše odnose z domačimi in najti v sebi več trdnosti, postopoma postanemo bolj odporni za trpljenje. Saturn v Raku (izgon) je najzahtevnejši in prinaša težje otroštvo in potlačena čustva, blokirana čustva v otroštvu, družinsko karmo in veliko žalosti. Saturn v Škorpijonu lahko potlači našo moč ti skozi spremembe, lahko zelo zahtevna čustva, strah pred spremembami in smrtjo. Saturn v Ribah tudi nosi ranjeno psiho in veliko strahov.

Saturn v zračnih znamenjih lahko celo izboljša mentalno koncentracijo. Z leti je lahko v intelektualnem smislu celo koristen. Toda v začetku življenja, sploh v času šolanja, imamo lahko močan občutek, da nismo dovolj pametni, možne so tudi težave govora in težave pri učenju. Največja težava te kombinacije so dvomi in strahovi. Saturn v Dvojčkih najpogosteje daje dvom v svoje mentalne sposobnosti, toda z vajo lahko poveča koncentracijo in naznanja vseživljenjski intelektualni razvoj. Saturn je v Tehtnici na višini, in čeprav lahko prinaša težave v odnose, naredi ljudi zelo odgovorne in tiste, ki znajo najti pravo mero. Saturn v Vodnarju (tradicionalni dom) lahko ob težkih aspektih prinaša asocialnost, temeljno pa dobra koncentracija in sposobnost trdega mentalnega dela.