Luna je Zemljin satelit. Najprej se vrti okrog Zemlje, šele potem skupaj z njo okrog Sonca. S tem je predvsem zelo odvisna in vpeta v tokove in maso drugih nebesnih teles. Njen sijoči zunanji videz je močno odvisen od pozicije in odnosa Zemlje, Lune in Sonca, torej od senc in odsevov. Zaradi odnosa z Zemljo se zdi, da ves čas spreminja svoj videz.

Njen simbol je začetna faza rastoče lune, nekje prva četrtina. Govori pa o tem, da ni cela, da ji nekaj manjka. Ta manko se lahko izraža skozi hrepenenje, ki je najpogosteje globoko gibalo k ustvarjanju lastne družine v odrasli dobi.

Povezana je z žensko energijo, v tradicionalni logiki, tiste, ki skrbi, ki neguje, ki hrani in le odseva energijo svojega partnerja. Je del nečesa in nekoga, ni cela. V različnih jezikih se ohranja izraz 'moški' za besedo 'človek'. Ženska je bila skozi tisočletja dojeta kot pol človek, v senci človeka ali pa obsijana s človekom. Imenovali so jo 'gospa', potem pa je sledilo ime in priimek moža. Na ta način je Luna žena, tista, ki ni cela, tista, ki je odvisna. Luna predstavlja tudi vsa druga bitja, ki so na neki način odvisna, obsijana, tako da je to, če gledamo v luči države, ljudstvo, ki ga vodi neko Sonce.

Sociološko

Luna simbolizira nekoga, ki skrbi za druge, jih neguje, hrani, čisti, ureja, kuha in sorodno, ter sociološko predstavlja ženo, mamo, negovalko, skrbnico, kuharico, varuško in podobno. Povezana pa je tudi z vsemi tistimi, ki so nege potrebni, torej z malimi otroki, hišnimi ljubljenčki, bolniki. 

Asociacije: otrok (do četrtega leta, v nekaterih primerih celo do šestega leta), mati, žena, skrbnica, skrbnik, medicinska sestra, zdravnica, zdravnik (predvsem pediater, ginekolog), negovalka, negovalec, babica (pomoč pri porodu), kuhar, kuharica, begunci, vsi, ki so nemočni, v odvisni vlogi, ljudstvo, množice …

 

Psihološko  

Luna sporoča veliko o odvisnosti, soodvisnosti vsega. Pri tem nikar ne smemo pozabiti, da nas sedaj ne bi bilo, če ne bi nekdo za nas poskrbel, ko smo bili nebogljeni in je bilo naše preživetje popolnoma odvisno od staršev ali skrbnikov.

Lunino neprestano spreminjanje in njeno hitro gibanje nam sporočata, da je močno povezana s spreminjanjem in da nas opisuje v bolj vsakodnevnih premikih, torej dnevno spreminjanje naših čustev.

 Simbolizira čustva, duševno, osebno in čustvene odzive ter je s tem filter, skozi katerega doživljamo svet, doživljamo različne izkušnje. Ista izkušnja različni ljudje, povsem drugačno doživetje. Tako kot Sonce omogoča bolj zavesten pogled na življenje in ga povezujemo z vedénjem, ki ni osebno. Luna prav nasprotno doživlja vse skozi določene vnaprej predvidene vzorce in doživlja življenje na zelo svoj, oseben način. Je pa po drugi strani Luna tista, kar nam omogoča, da čutimo z drugimi. Brez te receptivne odprtosti ne bi bilo sočutja. To neko čutenje, pa naj bo še tako boleče, je predpogoj za vsakršno sočutje.

Lunina hitrost in njeno hitro spreminjanje je usklajeno s spremenljivim značajem čustev. Enkrat gor in drugič dol, čustva ne nudijo nikakršne stabilnosti, vsa stabilnost je v zavedanju večnega spreminjanja in dejstva, da bo vse minilo.

Asociacije: čustva, receptivnost, ujetost v preteklo, nezavedni vedenjski vzorci, navade, spremenljivost čustev, odvisnost, hrepenenje po pripadnosti, navezanost, potreba po bližini, toploti, nekomu, ki skrbi za nas, ki nam daje pozornost, potreba po tem, da skrbimo za druge, doživljanje, vživljanje v čustva drugih …

 

Predmetno

 Luna simbolizira vodo in tekočine (pred odkritjem Neptuna je bila vladarica vse vode, tudi morja in oceanov), s tem pa je vladarica vsega, kar je tako ali drugače povezano z vodo. Torej z vsem, iz česar se pije voda, v kar se voda natoči (kozarci, steklenice, pipa …) in tako naprej pa vse do vodnjakov, vodovodov in podobno. Tekočina se postreže v bifejih, tako so tudi ti pod njeno vladavino. Seveda pa ne smemo pozabiti vsega, kar na vodi plava in pluje, zato simbolizira tudi ladje, čolne in podobno. Povezujemo jo s hrano, s prostorom, v katerem se hrana pripravlja, pa tudi s tistim, v katerih se hrana je, se pravi gostilne, kuhinje, menze in tako dalje. Vse po isti logiki. Ker je povezana s hrano in zelenjavo, je seveda povezana tudi s kmetijstvom, predvsem poljedelstvom. Pa tudi vse ustanove, ki so na tak ali drugačni način povezane z nego in skrbjo za nemočne, odvisne, šibke in tako dalje ter seveda vse tiste, ki se s takimi ljudmi ukvarjajo, za katere skrbijo in na koncu predstavlja tudi tiste, za katere se v takih ustanovah poskrbi.

Luna je tista, ki odseva svetlobo, je manjše svetilo, zato bo povezana z vsemi manjšimi svetili, med drugim tudi s svečami, žepno svetilko in podobno, kot tisto, kar odseva, zato Luna simbolizira ogledala, stekla in sorodno.

Asociacije: voda, potočki, dež, vsa pijača, mleko in mlečni izdelki, vsa hrana, še najbolj zelenjava, tekoča hrana, juhe, mineštre in podobo, od sadja vse lubenice in drugo sadje z zelo veliko tekočine, kuhinja, dom, domovina, družina, narod, bolnice, zdravstveni domovi, bela in srebrna barva, ponedeljek, vse, kar je povezano z otroki, zibelka …

 

Duhovno

Duh (Sonce) predstavlja popoln potencial, kaj vse lahko postanemo, Luna pa vsa čustva, vso preteklo navlako, negativnosti ali pa vse pretekle pozitivne naravnanosti, navade, vzorce. Luna simbolizira »dušo« (astralno telo), tisti del bitja, ki skupaj z duhom potuje iz inkarnacije v inkarnacijo.

Zaradi sposobnosti vživljanja je temelj sočutja, odprtega in razumevajočega srca. Skoznjo nam je jasen uvid o soodvisnosti vsega z vsem ter uvid v spremenljivost življenja.

Glavna ovira na duhovni poti je njena preobčutljivost, čustvena navezanost, ločevanje na naše in druge, ujetost v staro.

Asociacije: skozi prepoznavanje navad in vedenjskih vzorcev možnost preobrazbe, rasti in razvoja; zavest, da se vedno vse spreminja in da je vse med seboj prepleteno; zavest lastne ranljivosti in lastne odvisnosti je v osnovi pristnega sočutja, negativno pa ostajanje v starem, čustvena navezanost, subjektivnost …

 

Telesno

V karti, ki nakazuje bolezni, problematična Luna najpogosteje kaže zdravstvene težave v otroštvu. Upravlja z želodcem, trebuhom, prebavo, mehurjem, telesnimi tekočinami, sistemom limfnih žlez, menstruacijo, nosečnostjo, plodnostjo, prsmi in očmi (v moški karti levo, v ženski karti pa desno oko).

Asociacije: plodnost, menstruacijski ciklus, jajčniki, prsi, dojke, trebuh, sistem limfnih žlez, prebava, želodec, mehur, telesne tekočine, nosečnost, duševne bolezni …