Grafični simbol za Mars je krog in iz njega gre puščica, kar naznanja prodorno silo individuuma. Ares (grši vzporednik rimskega Marsa) je grški bog vojne, ki s sijočimi očmi in orožjem v rokah vodi mladce v boj. Nabit z adrenalinom je živ samo, ko je v srcu akcije oziroma ko se za nečim žene. To je osvajalec v nas, tisto nekaj, kar omogoči, da naredimo korak naprej iz znanega in varnega v neznano. Močna sila, ki rine v delo, v šport, v to, da ne ostajamo v starem, ampak osvajamo nove izkušnje, nova življenjska področja. Sonce in Mars sta svojevrsten par, Sonce je kralj in Mars je njegov vitez, Mars je brez Sonca slep in pogonska sila, ki jo nosi, nima cilja, in s tem ni prav usmerjena. Soncu brez Marsa manjka osvajalske sle. Mars je motor, ki avto poganja, Sonce pa volan, ki usmerja, kam bo avto šel. Mars je astrološki par Veneri, saj je Venera tista, ki kaže, kaj si želimo in kaj nam je všeč, za kaj se je torej vredno potruditi, Mars pa tisti, ki se do želenega potrudi priti.

Sociološko:

Mars predstavlja mladega moškega in s tem lahko opisuje tako brata kot sina. V navezi z Venero je prej kot ne ljubimec. Simbolizira fizične delavce (gradbene delavce, rokodelce, keramičarje …), vojake, policiste, gasilce, na splošno uniformirance, športnike, motoriste, dirkače. Predstavlja zagnane, energične in intenzivne ljudi, ki se težko ustavijo. Najhujša stvar, kar se lahko zgodi ljudem, ki jih najmočneje predstavlja Mars, je ta, da morajo biti pri miru, počivati, na primer ob kaki telesni poškodbi.

Asociacije: mladi moški, brat, sin, ljubimec, gradbeni delavec, rokodelec (z Merkurjem), vojak, policist, športnik, gasilec, motorist, dirkač …

 

Psihološko:

Psihološko gre za prodorno energijo v človeku, ki sili v gibanje in omogoča, da se nekaj naredi, nekaj doseže. Trud, napor, borba, adrenalin, premagovanje samega sebe in tekmovanje z drugimi so tiste sile, ki nas premaknejo iz varnega območja, da tvegamo in se borimo. Vendar Mars simbolizira tudi tisto energijo, ki se zelo vznemiri in lahko postane tudi napadalna, kadar nekaj ovira našo pot oziroma ko nekaj predstavlja grožnjo nam samim ali našim željam, našim ciljem. Tako Mars glede na znamenje, kjer je, kaže, kako se razjezimo, glede na hišo, v kateri je, kaj nas razjezi in kje se srečamo z jeznimi ljudmi in stresnimi situacijami, pa tudi, kje bo več priložnosti za boj. Mars je tudi obramba, ne le napad, saj je on tisto, s čimer pokažemo svojo mejo, damo vedeti, da smo se sposobni obraniti v primeru napada. Brez Marsa bi bil človek brez energije, brez moči, v nemoči prepuščen v roke drugih. 

Ljudje, ki imajo močnega Marsa (Mars je močan, ko je v svojih znamenjih ali v znamenju višine, pa ko je v kotnih hišah, še najbolj, če je tudi v konjunkciji s kotom, v spodbudnih aspektih s samo točko ascendenta, s planeti v prvi ali z vladarjem ascendenta), se zelo hitro poženejo novim izzivom naproti, so neustrašni in so pripravljeni dolgo in trdo delati, da dosežejo, kar so si zadali. Pogosto so zelo športni, podjetni in energični, lahko pa jim manjka potrpežljivosti in sposobnosti vživljanja v druge. Če je močan Mars težko aspektiran, imamo lahko zelo nemirnega človeka, ki deluje preveč na silo in močno vsiljuje svojo voljo. Tisti, ki imajo Marsa šibkega (v znamenju izgona ali dna, v skritih hišah in neaspektiranega s pomembnimi osebnimi planeti), se bojijo izzivov, ne marajo trdega dela, jim šport ni ravno blizu, se ne znajo postaviti zase in raje se umaknejo, kot da bi se borili. Če pa je šibak Mars težko aspektiran, pa lahko svojo nemoč znesejo nad šibkejše od sebe.

Venera v veliki meri kaže, kaj nam je všeč, obratno od tega pa Mars pogosto kaže, česa ne maramo, ali pa celo kaj sovražimo oziroma kaj nas neprijetno vznemirja.

Asociacija: jeza, sovraštvo, bes, prodornost, podjetnost, borbenost, adrenalin, pogum, direktnost, hitrost, telesno, obramba, delavnost, športen duh …

 

Predmetno:

Mars predstavlja vse ostre predmete, pa naj bodo ti namenjeni za šport (sulice, meči …), bitko (meči, sablje, bajoneti …) ali delo (noži, sekire, žage, motike …). Mars predstavlja vse vnetljive stvari, ne glede na to, a gre za predmete, povezane z ogrevanjem (peč, radiator, kamin), kuhanjem (štedilnik) ali za opremo za varjenje, motorji takih ali drugačnih aparatov ali prevoznih sredstev. Tudi vse eksplozivne stvari so v naravi Marsa, kot tudi vse orožje. Predstavlja tudi stvari paličaste ali suličaste oblike, skladno s simbolom Marsa, kjer ima krog (individuum) puščico ven iz sebe (prodorno v svet).

Asociacije: orodje, orožje, tank, bomba, puška, pištola, minometi, žage, noži, palica, plug, peč, radiator, kamin, štedilnik, meso, igla, vžigalica, vžigalnik …

 

Duhovno:

Človek, ki nima prodorne energije, nima sile, s pomočjo katere bi lahko duhovno napredoval. Venera je povezana z navezanostjo, Mars (njeno nasprotje) pa z odbojnostjo, ko nečesa ne maramo, kar lahko dolgoročno prinaša tudi jezo in sovraštvo, sovraštvo pa je v karmičnem smislu najtrši oreh, saj izjemno hitro uničuje predhodne dobre sadove in ustvarja težko karmo. Iz te energije so ustvarjene vse vojne in s tem najhujše trpljenje. V budizmu pravijo, da sovraštvo ustvarja pekel. 

Asociacije: energija za razvoj, moč za soočanje z omejitvami na poti, v negativnem pa lahko zaradi jeze ali sovraštva tisto, kar močno uničuje naš duhovni razvoj.

 

Telesno:

Mars je kri, ki teče po naših žilah, še najbolj rdeče krvničke in hemoglobin. So mišice, telesna moč, ki omogoča delo in šport. Preko znamenja Ovna ga povezujemo tudi z glavo (še najbolj z levim ušesom), preko znamenja Škorpijona pa s spolnimi organi (toliko bolj moškimi, saj Mars simbolizira vse moško). Mars je delno povezan tudi z zobmi, ki so ostanek obrambnega mehanizma. Vlada nadledvičnim žlezam. Pod vplivom Marsa so možna vnetja, poškodbe in visoka temperatura.

Asociacije: mišice, kri, hemoglobin, rdeče krvničke, glava, levo uho, moški spolni organi, nadledvične žleze, zobje (v kombinaciji s Saturnom).