Simbol Neptuna je polkrog, ugreznjen v križ, kar simbolizira prežetost materije z duhovnim. Neptun je kot tiho, globoko hrepenenje v človeku, ki ga je zelo težko potešiti. Je tisto v nas, kar nam sporoča, da nismo samo telo, da smo povezani med seboj, da smo celota, vendar je hkrati tudi tisto v nas, kar spodbuja občutek ranljivosti, krade voljo za boj, za delo, zaradi česar je vse, kar živimo na tej zemljici, lahko doživeto kot premalo in zato ne prinaša zadovoljstva. Manko, ki ga čutimo, zapolnjujemo s pravljicami, romantičnimi filmi, glasbo in z drugimi čarobnosti, da vsaj malo nahranimo notranje hrepenenje po zlitju s celoto. Drugi pa iščejo bližnjice do zlitja na drugačen način, s pomočjo alkohola, droge ali drugih odvisnosti. Najlepši stik z Neptunom je preko meditacije, saj na ta način prisluhnemo notranjemu in prej ali slej pridemo v stik s prijetno tišino, ki skorajda prede v naših srcih in napolnjuje naše doživljanje.

 

Sociološko

Neptun simbolizira vse ljudi, ki so tako ali drugače povezani z morjem, torej mornarje, admirale, kapitane, ribiče in podobno. Simbolizira tudi vse ljudi, ki se ukvarjajo s pomočjo drugim, tako medicinske sestre kot zdravnike, psihologe, skrbnike in sorodno. V njegove energije so ujeti vsi, ki iščejo bližnjice do sreče, odvisniki vseh vrst, narkomani, alkoholiki, deloholiki in podobni, pa tudi vsi tisti, ki so na neki način nemočni, potrebni pomoči, torej brezposelni, brezdomci, bolniki in drugi. Seveda pa Neptun vlada tudi tistim, ki nas čarajo s svojimi lepotami, umetniki vseh vrst, še najbolj pravljičarji, filmski igralci pa tudi režiserji, baletke, ustvarjalci risank, glasbeniki in drugi. Neptun vlada vsem, ki so tako ali drugače povezani s kemijo, od kemikov do farmacevtov. Pod njegovo vladavino pa najdemo tudi jasnovidce, vedeževalce, šarlatane, preroke in podobno, pa tudi vse tiste, katerim je duhovni v vidik najpomembnejši, torej sem spadajo mistiki, svetniki, guruji, misijonarji, verniki.

Asociacije: mornar, admiral, kapitan, ribič, kemik, farmacevt, medicinska sestra, zdravnik, psiholog, narkoman, alkoholik, deloholik, brezdomec, bolnik, igralec, glasbenik, balerina, umetnik, pravljičar, jasnovidec, vedeževalec, šarlatan, prerok, mistik, svetnik, guru, misijonar, vernik …

 

Psihološko

Kot je zapisano v uvodu, je bistvena energija Neptuna hrepenenje po zlitju, torej biti del celote. Z Neptunom se zavedamo, da smo samo delček cele zgodbe, in se lažje razpustimo, povežemo, izginemo kot ločeni, izginemo kot ego. Vendar je proces duhovnega razvoja, ki omogoča predajo celoti, oziroma čutenje, da stvari niso tako trdne, kot se kažejo našim čutom, ter da je to, kar vidimo, v bistvu iluzija, dobro spoznati postopoma, korak za korakom, kajti če je tovrstno občutenje intenzivno, preden je oseba dovolj močna in tudi razumsko dojame, za kaj gre, je v bistvu težko delovati v materialnem svetu in poskrbeti za svoje telesne potrebe. Včasih nas tovrstno zaznavanje plaši in povzroča negotovost, izgubo občutka varnosti in globoki vseobsegajoči bivanjski strah, zavoljo tega pa človek išče pomiritev v alkoholu, drogah ali drugih vrstah odvisnosti. Poleg tega so zaradi velike preobčutljivosti in neprilagojenosti materialnemu življenju možne psihične težave in hospitalizacije. Tu gre redkokdaj za psihotične lome, ki jih ustvarja Uran, bolj gre za to, da je človek zelo tanek in vidi in zaznava tudi druge svetove (na primer duhove), zaradi česar se počuti še bolj negotov.

Občutljivost človeku (torej tistim s poudarjenim Neptunom) lahko omogoča sočutje in sposobnost vživljanja v druge, ki so jo izmojstrili recimo igralci, hkrati pa ta tankočutnost deluje kot skener, s pomočjo katerega kmalu izvemo, s kom imamo opravka. Pogosto se zgodi, da smo pod Neptunovim vplivom povezani z duhovnim in tako prenašalci informacij za vse človeštvo, zato je marsikateri umetnik pod navdihom Neptuna ustvarjal prekrasne stvaritve, pa vendar je bil sam obenem povsem nemočen v materialnem svetu. Neptuna povezujemo z lažmi vseh vrst, sem spadajo varanje, blef, prevara, imitacija, iluzija, naivnost, lahkovernost, sanjarjenje, zavajanje in sorodno. Povezan pa je tudi s pasivnostjo, lenobo, zaspanostjo, zasanjanostjo, zmedo, nejasnostjo in podobnimi stanji uma. Po drugi strani je Neptun navdih, ideal, vizualizacija, finost, božanska zavest, intuicija in telepatija. Včasih se pod Neptunovim vplivom počutimo kot žrtev in ne najdemo moči v sebi za soočanje z življenjem.

Asociacije: psihologija, ideal, božansko, duhovno, prepustno, blaženost, hrepenenje, inspiracija, intuicija, telepatija, erotika, vizualizacija, ustvarjalnost, vživljanje, sočutje, domišljija, izdaja, varanje, laganje, zaspanost, medlost, zmedenost, nejasnost, naivnost, lahkovernost, sanjarjenje, impotentnost, občutek žrtve, občutek nemoči …

 

Predmetno

Neptun simbolizira vse stvari, povezane z nafto, torej bencin, guma, plastika in sorodne stvari. Nadalje vse opiate od heroina in kokaina do hašiša pa vse do cigaret in alkohola ter sorodno. Vlada vsem glasbilom, še najbolj harfi. Vlada tudi plesu, še najbolj baletu. Nasploh je predstavnik vse umetnosti, predvsem pa simbolizira pravljice, poezijo, risanke, film in fotografijo. Predstavlja morje, živali in rastline v njem in vsa plovila na morju, torej čolne, ladje, trajekte in podobno. Povezujemo ga z meditacijo, jogo in drugimi duhovnimi praksami in rituali. Predstavlja vse, kar je čarobno, pod njegovim vplivom so stvari lepše, pravljične, privlačnejše in bolj zapeljive, torej simbolizira tudi make up, glamur in slično.

Asociacije: čokolada, film, glasba, risanke, pravljica, čarovnija, melodija, flavta, harfa, kitara, mitologija, fotoaparat, fotografija, vino, luka, pristanišče, ribe, akvarij, ocean, megla, narkotiki, hašiš, kokain, heroin, lekarna, zdravila, meditacija, joga, nafta, bencin, guma, plastika …

 

Duhovno

Neptun je v bistvu sinonim za duhovno, v smislu prepustitve in zlitja z božanskim. Po drugi strani gre za v zaupanje v sveto, pa če to vidiš zunaj ali znotraj sebe. S pomočjo Neptuna k nam prihajajo uvidi, da stvari in dogodkov ne vidimo le parcialno in zemeljsko, temveč tudi širše in celostno. Neptun so angeli in druga energetska bitja, ki poskušajo pomagati in voditi človeka iz trpljenja. Izkustveno pa je Neptun tudi doživetje blaženosti, ko po vztrajnem duhovnem delu pride nagrada, kot prekrasno odpirajoče občutje v srcu, ki te poveže z vsem in ti prinese veliko radost ter čarobno tišino in mir. 

Vendar delo z Neptunom zahteva še druge kvalitete, kajti hitro lahko postanemo odvisni od duhovne energije drugih ljudi, bitij, meditacije in še česa. Lahko pa se pod neobvladanim vplivom Neptuna ne angažiramo v svetu in postanemo odvisni od drugih ljudi, ne znamo sami poskrbeti za svoj obstoj.

Z Neptunom pridobljene informacije v smislu intuicije, uvidov, jasnovidnosti, jasnoslišnosti in jasnočutnosti je treba precejati preko cedila zdravega razuma in pogosto tudi cedila racionalnega preverjanja dejstev, saj če tega ne naredimo, smo lahko zelo zmedeni in nas nosijo naši občutki, kot bi nas nosili valovi.

Asociacije: božjansko, sveto, prepuščanje, zaupanje, predaja, vera, angeli, blaženost, sreča, povezanost, mir, tišina, meditacija, odvisnost od drugih, intuicija, uvidi, jasnovidnost, jasnoslišnost, jasnočutnost, odvisnost od gurujev, meditacije, duhovnega, z duhovnim bežanje od svetnega, od svojih odgovornosti in sorodno.

 

Telesno

Neptun vlada imunskemu sistemu, žlezam, limfnemu sistemu, stopalom, alergijam in vsem avtoimunskim boleznim, pri katerih organizem napada samega sebe. Pod njegovo vladavino so mentalne in psihosomatske bolezni, tako kot tudi bolezni odvisnosti. Sem sodijo tudi utrujenost, zaspanost, šibkost, zastrupljanje organizma, žlezi epifiza in timus. Pod njegovim vplivom je povečana občutljivost za zdravila, pod njegovim vplivom so možni nejasni bolezenski simptomi in napačne diagnoze.

Asociacije: imunski sistem, žleze, limfni sistem, stopala, alergije, avtoimunske bolezni, mentalne bolezni, psihosomatske bolezni, odvisnosti, utrujenost, zaspanost, šibkost, zastrupljenje organizma, žlezi epifiza in timus, občutljivost na zdravila, nejasni bolezenski simptomi, napačna diagnoza, cepiva in cepljenje.