V Plutonovem znaku imamo krog nad polkrogom in križem, kar pomeni, da individuum prevlada tako nad telesnim kot nad duhovnim. Pluton od leta 2006 ni več planet, ampak ga astronomi postavljajo v kategorijo pritlikavih planetov, tako da je njegov vpliv nekoliko milejši. Kljub šibkejšemu vplivu pa v kartah, kjer je koten, ali aspektno z ozkimi orbisi povezan na svetila ali vladarja ascendenta, kljub vsemu deluje močno in označuje tudi karakter osebe.

Ko stopamo k Plutonu, stopamo v podzemlje, to pomeni, da gremo po stopnicah navzdol, v vedno bolj temačno in zahtevno področje. Tam je ali žgoča vročina ali do kosti segajoč mraz, tam je ogromno pošasti, ki se nam pačijo in nas strašijo, nekaterim jeza spreminja obraz, drugi grozeče kažejo svoje ostre zobe, tretjim slina teče iz ust in vidimo lahko, da jih obsedajo slasti, nekaj divjega, neukročenega, popačenega je na njih. Nič kaj prijetno ni stopiti v svet senc in pogledati vse tisto, kar smo življenje za življenjem skladiščili v podzemlju, vse tisto, s čimer se nismo hotel srečati. Zdaj vse to grozeče, neobvladljivo, brutalno, kruto, besno in poželjivo steguje svoje roke na nas od zunaj in mi se počutimo majhni in brez moči v tem grozljivem svetu. Nikogar ni, ki bi nam povedal, da so te pošasti le sence, ostanki preteklosti, ki jim dajemo moč ravno zato, ker jih ne sprejemamo oziroma jih odbijamo, zavračamo. Zdi se, da nam je bila vzeta moč, vendar smo jo v resnici predali sami, ko smo z vso silo zavračali dele sebe. Ko sprejmemo vsako senco posebej, jo prenesemo in vzdržimo napetosti, ki jih nosi, ter ji ne pustimo, da nas obsede, ampak jo sprejmemo kot obiskovalca, gostoljubno in pogumno, potem postopoma izgubi napetost in dobi drugo obliko ter se k nam vrne del naše moči. Na ta način človek dobiva svojo moč in postane bolj zavesten, lažje vodi svoje življenje po svoji volji. Senca za senco, znova in znova, pogumno in iskreno ter korak za korakom se moč veča in človek postane več kot človek, postane tisti, ki ni ujet, postane tisti, ki je svoboden, stopnico za stopnico je več svetlobe in več moči, na koncu pa postane tisti, ki obvlada svoj svet. 

Socialno

Seveda je Pluton s svojo temo povezan z vsem, kar je »podzemno«, torej tako z rudarji in jamarji kot s kriminalci, gangsterji, razbojniki, prostitutkami in podobno. Po drugi strani pa je Pluton povezan tudi s tistimi, ki se s tem »podzemnim« ukvarjajo, tako kriminalisti kot psihoterapevti. Povezan je tudi s tistimi, ki svojo moč iščejo na silo, torej s tirani, diktatorji, teroristi in drugimi. Pluton simbolizira tiste, ki raziskujejo, hočejo priti stvarem do dna, odkriti skrivnost, med drugim tudi detektivi in raziskovalci. Povezujemo pa ga tudi s kirurgi, terapevti, zdravilci, torej tistimi, ki na neki način spreminjajo potek dogodkov, seveda pa so pod njegovo vladavino tudi magi in čarovnice. Ker ga povezujemo s smrtjo, simbolizira tudi pogrebnike pa tiste, ki delajo obdukcijo, in podobno.

Asociacije: alkimist, detektiv, kriminalist, psihoterapevt, kirurg, vojak, baraba, diktator, fanatik, razbojnik, gangster, terorist, tiran, čarovnica, kriminalec, prostitutka, čistilka, cigan …

 

Psihološko

Pluton predstavlja vse tiste psihološke lastnosti, pred katerimi bi najraje pobegnili, oziroma še bolje, vse tiste, ki jih nočemo sprejeti kot del sebe in jih najpogosteje projiciramo na druge. Ker je povezan s prvo čakro, je v njem prvobitna moč, naše stičišče z živalskim svetom. Od tu prihaja potreba po moči, ki je včasih izjemno kruta in neizprosna. Od tu prihajajo intenzivne seksualne želje, ki niso vedno primerne okolju in družbenemu stanu. Od tu prihaja prvotni nagon 'beži ali napadi', ki doživlja vsako nevarnost izjemno intenzivno, dramatično, kot da gre za preživetje. Od tu prihajajo jeza, bes, maščevalnost in krutost, vendar vse to postanejo takšno, kot je, ravno skozi družbeni pritisk, ki zanika primarno moč, saj ne moremo več delovati po primarnih nagonih v sebi. Ko te teme na tak ali drugačni način ne obvladamo več, potem se nas polasti in postanemo tisti, ki ranimo, posilimo, mučimo, ubijamo in podobno. Lahko pa jo dušimo oziroma je ne želimo videti in s tem gremo v vlogo nemoči, smo mučeni, posiljeni, ranjeni, ubiti in podobno. Edini način je, da te teme po eni strani ne tlačimo, po drugi strani pa, da ji ne pustimo, da nas obsede, temveč da jo spregledamo kot to, kar v resnici je, seveda s toliko miru in notranje trdnosti kot le lahko. Z urjenjem v tej smeri je vedno lažje. Psihoterapevti nas kot vodniki vodijo skozi te temačne sobane, nas učijo videti, vzdržati in spustiti. Pozitivne plati Plutonove narave so neverjetna moč regeneracije, sposobnost preobrazbe, ki ravno tako pride skozi soočanje z lastnimi sencami.

Asociacije: regeneracija, preobrazba, očiščenje, boj za moč, nagon, strast, obsesije, perverzije, pokvarjenost, nemoralnost, prekletstvo, sadizem, močne reakcije, okrutnost, nemoralnost, greh …

 

Predmetno

Pluton vlada vsemu, kar doživljamo kot umazano, od človeškega do navadnega blata, urina, smeti, stranišča, kanalizacije in podobno. Ker je vezan na smrt, je povezan tako s pokopališčem kot truplom, mrtvašnico, krematorijem, katakombami in sličnim. Ker je povezan z vojsko, simbolizira tank, mine, rakete in sorodno. Ker je povezan z vsem podzemnim, simbolizira jame in vse, kar je v jamah, torej kapnike in sorodno. Predstavlja vse, česar se bojimo, na primer vampirje, pošasti, kriminal, terorizem, povezan je tudi z nočnimi morami. Vlada insektom, kačam, škorpijonom in parazitom. Povezan ni le z navadnimi virusi, ampak tudi z računalniškimi virusi. Vlada operacijam, terapijam, zdravljenju z energijo in sličnemu. Ker vlada spolnosti, vlada vsem tovrstnim pripomočkom, seks trgovinam, prostituciji, striptizu in drugemu.

Asociacije: atom, majhen delec, umazanija, blato, kakec, urin, kanalizacija, stranišče, pokopališče, truplo, mrtvašnica, krematorij, katakombe, tank, mina, rakete, jama, kapnik, vampir, pošast, nočna mora, insekt, kača, škorpijon, glista, trakulja, uči, virus, operacija, terapija, prostitucija, striptiz …

 

Duhovno

Pluton je v duhovnem pogledu zelo pomembna energija, saj je po eni strani povezan s kundalinijem, in slišali smo že, da njegov dvig lahko pomeni dvig zavesti. V človeku so skrite enormne energije, ki jih ob pravem vodstvu in seveda, če je njegov energetski sistem dovolj uravnotežen in čist, obudi in s tem se zavest dvigne na višji nivo.

Hkrati je s Plutonom povezana ideja ponovnega rojstva, smrt je tako prehod iz ene v drugo obliko bivanja, torej Pluton simbolizira reinkarnacijo.

Negativna stran Plutona na duhovnem popotovanju je seveda moč, tako kot se lahko navežemo na materialne dobrine in pa pozicijo v svetu in s tem svetnim pridobivamo moč, se lahko navežemo tudi na sposobnosti, ki se z duhovnim razvojem pojavijo, in iz njih črpamo moč, oblast, in potegnemo s svojo energijo še druge, da nam sledijo v kako kultno skupino in s tem uporabljamo duhovne energije na negativen način.

Asociacije: kundalini, reinkarnacija, ponovno rojstvo, preobrazba, dvig zavesti, praznina, v negativnem pa duhovni materializem, kulti, krepitev ega z duhovnimi znanji …

 

 

Telesno

Pluton predstavlja tudi celico, tako da so vse genetske napake povezane z njim, tako kot tudi vsa maligna obolenja. Spolni hormoni, žleze z notranjim izločanjem, tumorji, materina znamenja in proces obnavljanja. Spremembe v genetiki in metabolizmu. Bolezni, ki popolnoma spremenijo naše telo, celice.

Asociacije: celica, genetske napake, maligna obolenja, spolni hormoni, žleze z notranjim izločanjem, tumorji, materina znamenja.