Planeti gledano z Zemlje ne potujejo vedno samo naprej, ampak gredo tudi nazaj. Temu gibanju rečemo retrogradno gibanje, ki je nasprotno običajnemu gibanju, ki mu rečemo direktno gibanje. V astroloških programih imate retrogradne planete označene z veliko črko R, podobno tudi v efemeridah (knjižici s točnimi podatki o gibanju planetov). Poznamo tudi izraz stacionarno gibanje, to je v času obrata planeta enega v drugo gibanje čas, ko se planet ne giba, miruje.

Slika 10

Slika 10 kaže, kako je retrogradno gibanje videti z Zemlje. Torej planet potuje do določene točke, se tam ustavi, gre nazaj in potem zopet naprej. Slika 11 kaže, zopet prek geocentričnega vidika, kako je to videti od daleč.

Slika 11

Slika 12 kaže, kako je to videti s heliocentričnega modela vesolja. Tu Zemlja prehiteva neki zunanji planet in zaradi tega bo 'videti', da gre ta planet nazaj.

Slika 12

Heliocentrična kozmologija razlaga retrogradno gibanje na način, da to temelji na dejstvu, da imajo planeti različne hitrosti gibanja, notranji planeti potujejo hitreje (planeti od Sonca do Zemlje), zunanji počasneje (planeti od zemlje dalje). Rezultat tega je, da Zemlja kdaj 'prehiti' zunanje planete in notranji planeti na isti način 'prehitijo' Zemljo. Podobno kot ko en avto prehiti drugega in je videti podobno, kot da bi se drugi gibal nazaj. Z veliko slik in ponazoritev si lahko več o tem preberete in pogledate na spodnji povezavi http://www.opencourse.info/astronomy/introduction/05.motion_planets/.

Ker je Sonce v središču osončja in je Luna le Zemljin satelit, ta dva ne moreta nikoli biti retrogradna. Da bi prišlo do retrogradnosti, mora notranji planet 'prehiteti' Zemljo ali pa Zemlja zunanji planet.

Pri astrološki razlagi ima retrogradni planet drugačen pomen. Če smo rojeni s planetom, ki "gre nazaj", pomeni, da smo v zadevah, ki jih simbolizira ta planet, nekoliko bolj ponotranjeni, da se tam stvari torej razvijajo bolj počasi ter da je treba na tistem področju kako stvar dvakrat ali večkrat narediti, včasih pa samo, da na tistem področju pozneje dozorimo.

Tako retrogradni Merkur pogosto naznanja nekoliko bolj zadržano osebo, ki razmišlja drugače kot večina, nekoga, ki manj govori, vendar zelo veliko razmišlja. Kak izpit je treba delati dvakrat ali kaj podobnega.

Retrogradna Venera prinaša človeka, ki se mora večkrat potruditi v ljubezenskih zadevah. Nakazano je vračanje k stari ljubezni, ponavljanje odnosa, nekaj neuspelih odnosov, v najboljših položajih vsaj en neuspel odnos. Človek ljubezen močno čuti, vendar jo teže izraža, pokaže navzven.

Retrogradni Mars je precej bolj zoprn, saj o osebi nemogoča, da bi se direktno izrazila, pokazala svoje meje in naredila, kar si želi. Pogosto je s to kombinacijo veliko v osebi potlačene jeze, premalo moči za iti naprej. Marsikatero akcijo je treba začeti dvakrat ali celo večkrat. Kot bi nas nekaj vleklo nazaj.

Retrogradni Jupiter je en najbolj spodbudnih retrogradnih planetov, saj naznanja večjo usmerjenost navznoter, duhovno, notranjo rast. Ima pa negativne posledice na materialni razvoj in zaključek študija. Pogosto je videti, da ljudje z retrogradnim Jupitrom zaključijo študij pozneje, po več poskusih, ali pa to področje ostane nezaključeno. Potujemo na področja, kjer smo že bili …

Retrogradni Saturn je znak večjih bremen in teže, ki sedijo na človeku in upočasnjujejo njegov razvoj. Včasih se zdi, da je treba veliko dela in poskusov, da se stvari odpro in sestavijo.

Stacionarni planeti so tisti, ki so pri miru (tu se gleda vse planete, ki se gibljejo s hitrostjo, ki predstavlja 10 % ali manj povprečne hitrosti potovanja planeta, gledano z zornega kota Zemlje)). Na tistem planetu sta velika moč in velika teža, ta planet bo povedal pomembno zgodbo. Vendar je to lahko planet, ki je stacionaren in se bo v sekundarnih progresijah (tehnika predvidevanja) obrnil direktno, kar je znak, da se bo prek življenja nekaj sprostilo in izboljšalo. Ali pa je obratno tak planet stacionaren in se bo v sekundarnih progresijah obrnil retrogradno, kar je znak neke obremenitve v zadevah omenjenega planeta.