Sonce

Znak Sonca je krog, v katerem je pika. Krog predstavlja absolutno, vse, kar je, vse možnosti, vsi potenciale, torej potencial razsvetljenosti v vsakem od nas, pikica v središču pa simbolizira individualno kot odraz absolutnega, torej konkretno inkarnacijo.

Sociološko predstavlja like, ki so središče neke enote, na primer šefa v službi ali očeta v družini, učitelja v razredu, ravnatelja v šoli in podobno naprej, torej tistega v neki enoti, ki vse poganja, ki ima pomembno funkcijo. Predstavlja like, ki so močni in ki imajo vpliv na druge, pravimo, da imajo karizmo, da so magnetični, privlačni, vplivni. Med drugim v ta spekter sodi tudi lik igralca. Filmski igralec je na primer kombinacija Sonca z Ribami ali Neptunom, pri odrskem igralcu je nekoliko bolj izpostavljeno samo Sonce in pa znamenje Leva ter peta hiša.

Asociacije: oče, mož, nadrejeni, predsednik, igralec, umetnik, vodja, organizator, vladar, moški v zgodnjih srednjih letih, producent, športnik, lep, postaven moški, poročeni moški …

 

Psihološko

Najpomembnejša naloga Sončevega principa je krepitev notranje moči, volje, neodvisnosti, usmerjenosti k cilju, torej predstavlja Sonce zavestne moške principe. Ker je Sonce tisto, ki s svojo svetlobo kaže stvari in omogoča stvarem, da so vidne, je Sonce tisti del nas, ki se ga zavedamo, s katerim se istovetimo, na podlagi katerega oblikujemo svoj ego, identiteto. Tako je Sonce po eni strani ego (na nekem osnovnem nivoju), ki ga simbolizira pika v krogu, hkrati pa pomaga pri preseganju dvojnosti (ob intenzivnem duhovnem delu) in spoznavanju življenja kot celote, enosti - to simbolizira zunanji krog Sončevega grafičnega simbola. In ker je naša samopodoba pogosto tako ali drugače zlagana, lahko Sonce predstavlja tudi masko, ki jo kažemo navzven, in šele preostanek karte bolj jasno pokaže, kakšen je človek v resnici.

Sonce simbolizira tisto energijo v človeku, ki spodbuja potrebo po tem, da je nekaj posebnega, edinstvenega, da pokaže nekaj svojega. Ko se iz nas rojeva naša posebna melodija, si želimo podpore, hvale in spodbude, v želji po občinstvu se postavimo v središče.

Tisti, pri katerih je Sončeva energija odprta in močna, so bolj vitalni, bolj odločni, bolj vedo, kam morajo iti, imajo jasno zastavljene cilje, so znani, najverjetneje ugledni.

Ljudje s šibkejšo tovrstno energijo so manj vitalni, manj odločni, nimajo volje in moči doseči svojih ciljev ali pa celo ne vedo, kam naj se usmerijo. Ljudje imajo o njih pogosto slabo mnenje.

Seveda pa se blokirana sončeva energija lahko izrazi tudi v drugo skrajnost, to je, da postane človek despot, trd in neizprosen komandant, če ne v službi, pa poskuša znotraj doma nekoga obvladovati, voditi in prevladovati nad njim.

Sonce je močno, ko je v znamenju svojega doma ali na višini, v 'srečnih' in pa kotnih hišah, v harmoničnih aspektih z vladarjem prve ali planeti v prvi hiši. Sonce je šibko, ko je v 'skritih' hišah, v znamenjih dna in izgona, težko aspektirano ali v konjunkcijah s Saturnom, Plutonom oz. Neptunom.

Asociacije: volja, moč, odločnost, aktivni moški princip, zavest, ustvarjalnost, karizma, magnetično, ego, individualnost, maska, samozavest, ponos, velikodušnost, srčnost, ambicioznost, duh, plemenitost, vladati, obvladovati, voditi, dominantnost, vzvišenost, nadutost, snobovstvo …

 

Predmetno

Astronomsko gledano je Sonce le ena od zvezd, torej srednje velika zvezda, ki s svojo maso spodbuja kroženje nebesnih teles (v elipsah) okrog nje. Tudi naša mala Zemlja se skupaj s svojim satelitom Luno giblje okrog Sonca. Že ta astronomska dejstva simbolično prinašajo astrološke pomene Sonca. Iz tega lahko sklepamo, da Sonce predstavlja vse, kar je povezano s svetlobo in toploto, med drugim luč, ogenj (ogenj sam lahko sicer povezujemo tudi s planetom Marsom in pa z ognjenimi znamenji), ogrevanje. Lahko je povezano tudi z vsemi okroglimi stvarmi, kot so žoga, volan, jajce in podobno. Prostorsko gledano predstavlja središče, tisto, kar je na sredi. Simbolizira pa tudi vse tisto, kar te pelje k cilju, kar je pomembno, v smislu srce stvari, kar je na neki način središčno, ni nujno prostorsko središčno, lahko je simbolično središčno, kot center mesta, pa tudi vse, kar se sveti, in vse, kar je zlato, ali pa povezano z zlatom, pa kjer se lahko predstaviš pred publiko, nastopaš …

Asociacije: luč, svetloba, žarnica, svetilka, dan, toplota, ogenj, ogrevanje, igra, drama, oder, nastop, slava, žoga, zmaga, uspeh, dosežek, priznanje, zlato, ugled, prestolnica države, center mesta, pomaranča, jajce, predvsem rumenjak, lovor, sončnica, ognjič, rumena, oranžna in zlata barva, nedelja …

 

Telesno

Predstavlja zavest (včasih z Neptunom izguba zavesti, vrtoglavica, sončarica); celice, vitalno energijo, hrbtenico, oči (v moški karti desno oko, v ženski karti levo oko). Upravlja s srcem in aorto, skupaj z Jupitrom pa vlada tudi prekrvavitvi.

Asociacije: srce, krvni obtok, krvni tlak, oči, predvsem desno oko, vitalnost, odpornost, pleksus, aorta, koronarne arterije …

 

Duhovno

Sonce predstavlja celoto, eno, notranjo jasnino in s tem tudi razsvetljenje. Torej direktno, neposredno spoznavanje oziroma spoznavanje, ki je pred pojmovnim spoznavanjem, ali pa spoznavanje, ki presega pojmovno spoznavanje. Čisto védenje, védenje brez misli.

V grški mitologiji je sončev bog sprva Helios, prelestni mladi mož s svetlimi očmi, zlatimi kodri in sončevim vozom, v katerega so vpreženi štirje krilati konji. Helios vsak dan s kočijo vozi Sonce preko nebesnega svoda. Zanj se govori, da vse vidi in vse ve ter da mu nič ne uide. Na ta način je Sonce močno povezano z vidnim zaznavanjem. Na duhovni ravni pa predstavlja sposobnost jasne zaznave realnosti, zaradi svetlobe in čistosti uma oseba zaznava življenje tako, kot je (brez projekcij).

Kasneje vlogo sončevega boga prevzame Apolon, to je močni, modri in sijoči bog, ki podobno kot Helios vse vidi in vse ve, vendar je Apolon še marsikaj več. Njegova modrost je pregovorna, ve in vidi ne le stvari, ki so tu in sedaj, ampak tudi vse tisto, kar še prihaja. Njegova svetloba prodira skozi temo. Duhovna svetloba spodbuja moralnost, pravo mero in dobro srce.

Vse svetovne mitologije imajo sončevega boga. Zanimivo je, da se da tudi Jezusa povezati z bogom sonca. Božič je v času zimskega solsticija kot novo rojstvo Sonca, saj Sonce takrat začne zopet rasti, dobivati moč, in Velika noč v času pomladanskega ekvinokcija, ko Sonce dokončno premaga temo. 

Asociacije: razsvetljenje, zavedanje, jasne zaznave, plemenitost, srčnost, duh, Eno …