Grafični simbol Venere je krogec nad križen, kar pomeni (krogec je individuum, križ je materija), da je individuum potopljen v materijo.

Pod vplivom Venere smo takrat, ko smo nasmejani, veseli, ko se počutimo lepi in privlačni, ko se nam zgodi kaj prijetnega in seveda takrat, kadar smo zaljubljeni. Venera to zemeljsko življenje polepša, ga naredi prikupnega in prijetnega, materialno nam nosi veselje, zadovoljstvo in užitek. Pri tem pa je seveda tako, da doživljamo bolečino, ko to, kar nam je nosilo srečo, izgubimo. Bolečina je še večja, če se na to navežemo in ne znamo spustiti.

Sociološko

Sociološko je Venera povezana z lepimi ljudmi, mladostniki, predvsem mladimi dekleti, manekenkami, vsemi, ki se tako ali drugače ukvarjajo z lepoto (frizerke, kozmetičarke, oblikovalke oblačil in podobno), ljudmi iz sveta mode, umetniki, ženitnimi posredniki, pa tudi z vsemi tistimi, ki ustvarjajo prijetne izdelke za naše čute, na primer slaščičarji. Seveda pa za čutne užitke skrbijo vse možne erotične trgovine in naprej vse do prostitucije, toda tudi ta je povezana z Venero, le da je tako ali drugače popoprana še s Plutonovim ali Marsovim principom. Kot vladarica Bika je povezana tudi z bančniki.

Asociacije: čas pubertete, mlado dekle, lepi ljudje, manekenke in manekeni, umetniki vseh vrst, od glasbenikov, slikarjev, plesalcev in tako dalje; kozmetičarke, frizerji, oblikovalci, slaščičarji, cvetličarji, plesalke v erotičnih klubih, hedonisti, gurmani, bančniki …

 

Psihološko

Psihološko gre pri Veneri za princip sreče, za stanje zaljubljenosti pa za princip spoznati sebe skozi drugega in ne nazadnje za to, kaj cenimo oziroma kaj ima v naših očeh vrednost.

Beseda sreča ima v slovenščini več pomenov, zato izluščim samo dva, ki sta astrološko najbolj zanimiva. Eden je sreča v smislu ugodnih življenjskih okoliščin (sreča na lotu, na primer), in ta je povsem v Jupitrovi vladavini, druga pa je sreča kot občutek, po navadi povezujemo ta občutek s srcem oziroma nekim notranjim zadovoljstvom in radostjo, takšna sreča pa je v celoti pod vladavino Venere. Hrepenimo po tej notranji sreči in zadovoljstvu, vendar ju pogosto ne najdemo tam, kjer ju iščemo. Afrodita (grška vzporednica rimski Veneri) išče srečo v svoji lepoti in privlačnosti, v lepih in dragocenih stvareh, okusni hrani in zanimivih ljubezenskih doživetjih, vendar, kot nakazujejo miti, svojo srečo pogosto išče nekompromisno in sebično, kar rodi trpljenje njej in drugim ob njej.

Ljubezen med moškim in žensko naj bi bila po njenem največja obljuba sreče, pa vendar če dobro beremo mite, lahko opazimo kratkotrajnost zadovoljstva, ki ga nosi zaljubljenost, in veliko zapletov, povezanih s tem. Afrodita je bila poročena z grdim in šepavim Hefajstom, bogom ognja, rokodelstva in kovaštva, ki pa je zanjo ustvarjal najlepše okrasje. Njen ljubimec je bil Ares, bog vojne, strastno pa je bila zaljubljena v lepega mladeniča Adonisa. Večina žensk pozna vse te zgodbe, biti varen z nekom, ki ni lep, a je zvest in skrbi zate. Poznamo tudi strastno ljubezen, ki pogosto vodi v ljubosumje in jezo, ter tisto zadnjo, ki pomeni čisto hrepenenje, saj ti objekt želje ni dan, platonsko ljubezen.

Kot vladarica znamenja Tehtnice je tudi povezana s partnerskimi odnosi. Vendar gre tu za princip učenja skozi ogledala, spoznati se preko drugih. Še vedno je treba ohraniti svobodo, integriteto (ne kar pasti v odnos kot Luna in se tam podrediti ali pa skoraj zliti z drugim), vendar skozi odnos vedno znova najti tisto, česar pri sebi ne vidiš, saj ti je skrito, in razviti lastnosti, ki ti niso domače, ter s tem vzpostaviti ravnotežje, harmonijo med nasprotnimi elementi. Primer je ženska, ki dobro igra svojo žensko vlogo tako mile (Luna) in prikupne (Venera), pa kljub temu se sem in tja, ko je to nujno, odločno postavi zase (Sonce) in si izbori, kar ji pripada (Mars). Ali pa obratno samozavestni (Sonce) in prodorni (Mars) moški, ki v primernem trenutku pokaže ranljivost (Luna) in romantičnost (Venera).

Kot vladarica znamenja Bika je povezana tako z vrednotenjem sebe in splošno z vrednostnim sistemom, torej kaj je tisto, kar imamo radi, kar nam veliko pomeni in kar nam obljublja neko srečo in zadovoljstvo v končni fazi. Pa naj bo to denar ali umetnost ali karkoli drugega, na kar smo navezani in ugaja našim čutom.

Asociacije: užitek, sreča, zadovoljstvo, radost, veselje, ljubkost, prikupnost, zapeljivost, želje, hrepenenja, navezanost na tisto, kar povezujemo s srečo, vrednostni sistem; ljubezenski odnos kot vir sreče; partnerski odnos kot priložnost za učenje in rast na način, da se bolj objektivno vidiš skozi partnerjev pogled.

 

Predmetno

Vse, kar je lepo, torej rože, okraski, umetnine, in tisto, kar nas polepša, torej make up, lepa oblačila, šali, glavniki, navijalke in podobno. Vse, kar diši, cvetlice, parfumi, dišave, sadje in sorodno. Vse, kar je sladko, od sadja do slaščic. Vse okrasje, torej ogrlice, prstani, zapestnice. Vse, s čimer zapeljujemo, med drugim tudi erotično perilo. Vse, kar prija našim čutom, torej tudi umetnost, od glasbe do plesa pa likovna umetnost.

Asociacije: rože, okraski vseh vrst, vse umetnine, ličila, parfumi, pudri, vse za urejanje pričeske, vse, kar nas polepša, vsa lepa obutev in oblačila, predvsem tista izrazito ženstvena, vsi lepi dodatki, ki krasijo doma, sladkarije, sadje, zelena barva, delno tudi rožnate barva (predvsem z Neptunovo kombinacijo), smaragd, opal …

 

Duhovno

V duhovnem smislu je Venera pasivni princip sprejemanja življenja - biti zadovoljen s tem, kar imaš in kar je, tu pa se skriva potencial globoke notranje sreče in zadovoljstva. Kot ovira na duhovni poti pa se Venera pojavlja skozi pojem navezanosti. Ker je povezana s prijetnimi občutki, obstaja nevarnost, da se na tisto, kar povezujemo s prijetnim, premočno navežemo in to posledično prinaša nezadovoljstvo in bolečine.

Asociacije: pasivno, odprto sprejemanje življenja, srčna radost in zadovoljstvo, ki lahko z duhovnim razvojem postane blaženost. Negativna stran Venere je navezanost na tisti del življenja, ki nam prinaša srečo, zadovoljstvo in čutne užitke, in je s tem gonilna sila ostajanja v večnem vračanju.

 

Telesno

V astrologiji Venera simbolizira naše čute, sposobnost doživeti življenje polno, ga občutiti, okusiti, uživati v njem. Seveda naša čutila prinašajo v nas svet take in drugačne dražljaje. Venera je specializirana za prijetne čutne dražljaje, ki prinašajo užitek. S tistimi čutnimi dražljaji, ki prinašajo bolečino, je bolj povezan Saturn. Vendar, ker vemo, da tudi pretiravanje v prijetnih čutnih užitkih nosi probleme, prinaša pretirano izpostavljena Venera lahko tudi debelost, sladkorno bolezen, lenobo, spolne bolezni in druge posledice hedonizma.

Venera vlada ledvicam, žlezam ščitnice in obščitnice, venoznemu sistemu žil, grlu, vratu, ustom, jajčnikom, maternici ter koži.

Asociacije: čutila, žleze obščitnice, ledvice, usta, koža in maternica, žleze ščitnice in obščitnice, venozni sistem žil, vrat, usta, jajčniki, maternica, koža.