Retrogradni Merkur v februarju 2021

Mihaela MalečkarAktualne teme

Trikrat na leto po tri tedne smo navajeni, da nas zunanje okoliščine ustavijo in omogočijo pogled nazaj, predelovanje, ter prinesejo priložnosti za popravke preteklih napak. Čas retrogradnega Merkurja je vedno čas pogleda nazaj, moment premisleka, introspekcije, in predelovanje vsega, kar se je v preteklih mesecih dogajalo. Če samo šibamo skozi življenje, potem nič ne zmoremo pogledati iz neke širše perspektive in tudi zares v celoti razumeti. Čas retrogradnega Merkurja pa je tudi čas, za vse tisto, kar smo predolgo odlašali in tem času dobimo priložnost, da dokončno uredimo stvari za nazaj. Hkrati pa retrogradni Merkur prinese na plano pretekle napake in omogoči, da jih človek, s tem ko jih vidi tudi popravi, ali pa se vsaj iz njih nekaj nauči.

Zadnji dve leti je Merkur v času svoje retrogradnosti potoval po vodnih znamenjih in s tem prinesel precej poglobljene vpoglede vase in omogočil globoko introspekcijo svojega čustvenega življenja ter spodbujal čustveno prečiščevanje in zdravljenje. Čeprav je bil s tem koristen, pa je bil zelo naporen za ga doživeti, občutiti. No letos, pa bo očitno retrogradnost Merkurja vezana na zračna znamenja in bo s tem mnogo lahkotnejša, ne toliko obremenilna. Še toliko bolj, ker je v zračnem znamenju v tem letu tudi Jupiter.

Konec januarja, natančno v nedeljo 31.1. se bo Merkur obrnil in pričel svojo postopno pot nazaj. Obračal se bo na 26 stopinji vodnarja, in potoval vse do 11 stopinje vodnarja. Merkurjeva retrogradnost po vodnarju nam bo dala dodaten vpogled v to, kako naj bi se ljudje med seboj povezovali za skupno družbeno dobro, na zasebni ravni bomo imeli možnost premisliti naše prijateljske odnose in pozicijo  v družbi, v skupinah. Hkrati bomo imeli možnost določene svoje napredne ideje urediti, predelati, dati ene stran od sebe, in druge pa postopoma v direktni fazi uresničevati. Na ponovni poti po stopinjah, po katerih je že potoval, se bo srečal Merkur z Jupitrom 15. 2. , s katerim je bil v kontaktu že 11. januarja, njuna konjunkcija pa bo še tretjič 5.3. S tem astrologi nekako dobivamo še dodaten vpogled v to, kaj je tokrat potrebno premisliti, predelati, ponovno premleti in se končno v Merkurjevi direktnosti tudi odločiti. Ker gre za srečno konjunkcijo, ki sporoča, da bomo imeli moč dojeti, intelektualno uspeti, z besedami znati prepričati množico in se bodo družbeni ideali in družbeno povezovane izognilo pritiskom in grobosti, ampak bo delovalo mirno, strpno in  konstruktivno. V intelektualnem pogledu je to znak, da če boste morali opravljati nek izpit za nazaj, ali določeno intelektualno delo, ki bi ga morali narediti že v preteklosti, bo sedaj to uspešno. Ravno tako je to lahko spodbudno obdobje za nekaj v preteklosti napisanega pregledati , obelodaniti, predstaviti še drugim.

Torej, nam je kar jasno kajne, da tokratni retrogradni Merkur ne bo nosil nekih težkih izkustev, ampak pregled, premislek, osip tistih idej, ki niso več smiselne, boljšo skupinsko komunikacijo, boljše povezovanje skupin, mirno predstavljanje svojih svoboščin in pa tudi uspeh pravnikov v bitki za določene svoboščine. Idealizem nas bo povezoval v skupnih, človeških interesih.