Retrogradni Merkur v raku in njegov specifični vzorec.

Mihaela MalečkarAktualne teme

O retrogradnem Merkurju pišemo trikrat na leto, tako da vsi, ki vas zanimajo naše teme, že tako in tako dobro veste za kaj se gre, ko se Merkur obrača nazaj, kajne. Tokratni obrat se bo dogodil na sredi znamenje raka v četrtek 18.6.. Merkur pa je v senco vstopil že z 5.6. in takoj na samem začetku vstopa tvoril kvadrat z Kironom in sekstil z Uranom, kar je nekje tudi glavi vzorec njegove tokratne retrogradnosti, razen še repni ponavljajoči se kvadrat Merkurja in Marsa. Merkur se 12.7. na 5 stopinji obrača direktno, senco pa zapusti 26. 7. .

Torej če se raje, kot da naštevamo astrološka dejstva ukvarjamo z vsebino, potem je seveda potrebno reči, da nas tokratni vzorec vleče v globoko čustveno predelovanje, še najbolj otroštva, zasebnih vezi, družinskih odnosov. Razmišljanje o preteklosti lahko nosi tudi rane, globoke, temeljne, vendar se s soočanjem z njimi rojeva vedenje, razumevanje, spoznanje in prebliski, po katerih ljudje večinoma hrepenimo, pogled prebliskov pa sledi tudi stabilen občutek osvoboditve. Torej prvič je bil pritisk razmišljanja o ranah iz otroštva vezan na 5.6. in če smo si dovolili globokega premisleka, je takoj za bolečino prišla tudi osvoboditev. Drugič se bo to čiščenje otroških ran iz naše duše dogodilo na koncu junija in v začetku julija. Ker bo to v retrogradni fazi Merkurja, bo seveda soočanje najgloblje, lahko pridemo res blizu problemov in gremo globoko nazaj do temelja problema. Takrat je Merkur tudi v svoji spodnji konjunkciji s Soncem, ko je najbližje Zemlji in od tu bo res ravno konec junija in v prvih dneh julija največja moč videti stvari jasno, jih spoznati celotno in jedrno.  Zadnjič in tokrat bolj od daleč pa bodo naše otroške rane ali rane družine dobile priložnost ozdravljena in  osvoboditve 21. in 22. julija. Torej tokratni vzorec niti ne bi bil hudo napačen, če se ne bi vanj vpletel še tranzitni Mars.

Merkur v svoji retrogradni fazi 8. 7. kvadrira Marsa in ga potem še v svoji direktni fazi prehiti v ponovni kvadrat na prehodu iz 27. v 28. julij. Torej tu pa nam Merkur nekoliko bolj zagode. Prinese nepotrpežljivost v zasebne odnose. Saj poznate tisto, ko nam besede nekontrolirano skočijo iz ust in na nekoga, prinašajo jezo in bolečine ter napetosti v odnose. Na zasebni ravni je potrebno biti previden predvsem v odnosu z otroci in tistimi najbližjimi. Na družbeni ravni pa se bo stopnjevala besedna vojna, ki v jeseni še toliko bolj pritisne na vse nas in nas objame v družbeno nelagodno sovražnost.

Moj nasvet je, da se retrogradnost Merkurja izkoristi za to, da se obrne pogled navznoter, si vzame nekaj več časa zase, za premislek in predelovanje čustvenega. Ker je obrat ravno v znamenju raka, ki predstavlja družino, dom, mater in otroštvo, je koristno v tem času predelovati te primarne odnose, ter vlagati več energije tudi v pogovore s svojimi otroci in odpirati možnost za skupno predelovanje čustev, ter s tem osvobajanje. Hitri ritem v katerega smo vsi skupaj ujeti, nam velikokrat onemogoča sproti predelati čustva. Ovire na poti, ki jih nosi Merkur so namenjene predvsem temu, da si lahko vzamemo čas tudi za to notranje. Vsi skupaj, v nekoliko bolj počasnem ritmu, če vsak od nas predela svoje, smo lahko drug drugemu večja opora in podpora.