Splošni vplivi Saturna.

Mihaela MalečkarAktualne teme

Saturn je planet, ki je bil dolgo časa zadnji viden planet našega osončja. Tako na nek način še vedno drži nek zunanji rob, če ne drugega, zunanji rob planetov, ki jih lahko vidimo s prostim očesom. Ker v povprečju potuje po enem znamenju dve leti in pol, kot boste videli na konkretnih primerih pa tudi tri leta, spada kot počasni planet s svojim potovanjem preko znamenj v mundano astrologijo in tako bolj kot osebna dejstva nakazuje družbene spremembe.

Saturnova naloga je kritičen vpogled na določena področja življenja, hkrati s kritiko, ki jo prinaša, pa to področje, ali to energijo močno obremeni in zahteva izboljšave, red, popravke. Tako je njegovo potovanje po znamenjih za vse tisto, kar ta znamenja predstavljajo precej naporno. Vendar, kot vedno s Saturnom, v kolikor se držimo pravil, potem se nam bo seveda dolgoročno obrestovalo. Saturn kliče po sprejemanju odgovornosti, nas sili v delo in nam kaže, kje je treba kaj popraviti, spraviti v red.

Dokler se je potepal po znamenju strelca, od konec decembra 2014 do decembra 2017, je pokazal napake v šolstvu, predvsem na področju višjega šolstva, smo lahko poslušali o nepravilnih izplačilih, o kupljenih diplomah in o neurejenosti izobraževalnega sistema. V tistem času je bilo nekaj več kritike pa tudi pritiska na sodni sistem in potreba le tega spraviti v red. Na družbeni ravni je to tudi čas, ko je treba na novo urejati področje turizma, kot tudi področja zunanje politike. Ker Saturn v potovanju preko strelca na nek način izpije optimizem in jemlje navdih, je lahko to obdobje brez pravega življenjskega soka. V kolikor ste v tem času zagrize in pridno dela, pa so možni ali akademski uspehi, ali uspehi povezani s tujino.

Po kozorogu je potoval od decembra 2017 pa do marca letos, ko je za nekaj mesecev prehajal začetne stopinje vodnarja, ter se julija vrnil nazaj v kozoroga in ga bo dokončno zapustil v drugi polovici decembra letos. Ker se v kozorogu počuti dobro, saj je tu doma, pomeni, da lahko s svojimi temnimi in težkimi energijami  na nek način v celoti pobarva okolje, tako bo poleg vedno večje vladavine desno usmerjene politike, prinesel potrebo vračati se k vrednotam preteklosti, vztrajno hoče imeti več nadzora in reda v državah, svetu. V temu času je potreba po nadzoru vsekakor dosegala višek. V obdobju Saturnovega potovanja po kozorogu smo ljudje po eni strani bolj pridni, delavni, urejeni, pa tudi ubogljivi sistemu, po drugi strani pa ta pozicija prinaša več karmičnega dela in prečiščevanja.

Od decembra 2020 pa vse do marca 2023 bo Saturn potoval po znamenju vodnarja. Letos spomladi smo lahko že delno čutili energijo Saturna v vodnarju. Tudi tu je Saturn močan, vendar ne deluje toliko z nadzorom in ne potiska toliko v delo kot je to počel s svojo pozicijo v kozorogu, ampak je tu nekoliko bolj studiozen, demokratski, intelektualen. Še vedno deluje precej ohlajeno, racionalno in nas kliče k ozaveščanju skupne človečnosti in iskanju načina, da vsi skupaj delujemo za pravice človeštva. Prinese nekaj več moči bolj liberalno usmerjenim politikom, vendar je kljub vsemu zaradi svoje pozicije v domu, še vedno zelo strikten in dosleden. S svojo kritiko bo osvetlil socialno delo, in celotno organizacijo, ki naj bi skrbela za človeške pravice. Tam se lahko srečamo z napakami in bo Saturn silil v popravljanje preteklih napak in ustvarjanje boljšega sistema, odstranjevanj možnosti za napake v prihodnje. Hkrati tak Saturn odstrani tiste nevladne organizacije, ki ne delujejo dovolj dobro, nekaj, najbolj kvalitetnih pa bo dvignil in jih naredil zelo močne tudi v odnosu z vladnimi organizacijami.

Potovanje Saturna po različnih znamenjih je obsežno delo, o tem bi lahko napisala knjigo, Na zgornjih treh primerih, sem samo od daleč pokazala, kako premiki Saturna preko znamenja vplivajo na splošno klimo.  Tudi aspekti Saturna z drugimi počasnimi planeti naznanjajo pomembne družbene premike, družbena dogajanja. Vendar o temu bo tekla beseda v prihodnjih člankih.