TRANZITI

Tranziti so realni premiki planetov. Gledamo jih lahko tako v odnosu z natalno karto, kot ostalimi prediktivnimi kartami. Zelo pogosto so spodbujevalci, ki okrepijo  in spodbudijo zgodbo, ki je nakazana tudi preko drugih tehnik. 

Že na dnevni ravni lahko gledamo kako Lunino potovanje po določenem znamenju vpliva na našo karto.  Ljudje s poudarjeno vodo, veliko lažje živijo mirno Luno v raku, za tiste z močnim ognjem v karti, pa je to lahko zelo dolgočasno.  Podobno vpliva tudi glede na to, po kateri hiši se sprehaja tranzitna Luna, sama opazujem, da imam največ ogledov in največ všečkov ravno, ko je Luna v deseti hiši posla. Če spremljamo vsakdan vplive hitrih planetov na našo karto, lahko vidimo kako se nam počutje spreminja na dnevni ravni, glede na njihove vplive. Na primer, ko pride Venera na naš natalni ascendent, se počutimo bolj privlačni in je več harmonije v našem življenju.  V dneh, ko pišem te priprave za predavanja, je tranzitni Mars nevarno blizu kvadratu z mojo osjo ascendenta in descendenta, torej obstaja večja verjetnost napetosti in trenj v odnosih. To se ves čas dogaja, ne prinaša kakšne pomembne in velike spremembe, vendar pa močno vpliva na naše počutje in odnose.

Počasnejši planeti pa imajo obratno veliko pomembnejšo vlogo v našem življenju. Prinašajo večje spremembe, pomembnejše spremembe. Jupiter in Saturn delujeta najmočneje na hišo  preko katere se premikata in tam nosita spremembe. Jupiter kot prinašalec priložnosti in vizije, Saturn kot prinašalec odgovornosti in reda. Znata pa tudi preko aspektov obarvati neko obdobje, če se  z določenim natalnim planetom trikrat povežeta v isti aspekt. Potem, sporočata nekoliko pomembnejšo zgodbo tudi preko aspektov. Izjemno sta pomembna, ko se vežeta na sekundarne progresije, saj lahko nek dogodek okrepita, drugače obarvata in pospešita dogajanje. Na primer imamo sekstil Venere in Marsa v sekundarnih progresijah, če se na to veže Saturn tako, da kvadrira enega, z drugim pa dela trigon, potem nam je jasno, da se ljubezenski dogodki ne bodo odvijali brez strahu in zunanjih ovir. Če se z istimi aspekti poveže Jupiter na ta sekstil, je več verjetnosti sreče in doživljanje je nekoliko bolj dramatično, saj je polno idealov o ljubljeni osebi, vendar tudi več priložnosti za ljubezen. Pri Saturnu in Jupitru vzamemo orbis dve stopinji.

Vpliv transaturnovcev je precej močnejši saj pritiskajo v spremembe dlje časa. Ko smo pod njihovimi vplivi smo dejansko dani  na rešeto in se nam dogaja preobrazba, spremembe, tako zunanje kot notranje.  Ko se vpliv sprosti smo drugačni. Čeprav se teoretično začne vpliv, ko se približamo na stopinjo eksaktnosti, za biti realen vpliv že nekaj stopinj prej, le da se dogodki dogajajo ob eksaktnosti, energetsko pa že pred tem čutimo vplive.

Uran nosi hitre spremembe, reže s starim in prinaša novo, pohitri dogajanja in deluje precej nekompromisno. Vedno pa prinaša svežo energijo in sposobnost iti naprej. Pogosto prinaša dogodke ravno v času eksaktnosti. Energetsko : kot voljo, upornost in nemir, pa njegov vpliv čutimo  že prej in tudi kasneje. 

Neptun nas začara. Stvari okrog sebe vidimo drugače, kot pred tem, velikokrat izjemno lepe in očarljive. Vodijo nas ideali. Ob slabih aspektih pa so pogosta razočaranja. Neka oseba ali neko dogajanje se  izkaže za drugačno, kot smo pričakovali. Vsekakor je to čas soočanja z iluzijami.

 

Pluton deluje po navadi še preden naredi eksakten aspekt in kar objame človeka  v neko intenzivno dogajanje. Rada rečem, da  masira. Nikoli ni enostaven tudi v pozitivnih aspektih ne, kot nas bi hotel sleči iz kože, dejansko gremo v nek proces levitve. V pozitivnih aspektih bo lažje prinesel dolgoročno kaj konstruktivnega, v negativnih aspektih pa najpogosteje jemlje, nas sooča s krizami, ali preko zdravstvenih težav, partnerskih, finančnih, odvisno s čim je povezan natalno in v kateri hiši je tranzitni Pluton. Pritisne nas v to, da vidimo tiste dele sebe, ki jih ne bi hoteli videti in da odstranimo iz našega življenja tisto, kar je že preživeto, zastarelo, nima več pravega smisla v našem življenju. V času procesa nismo objektivni, nas kar nosi in nam ne da dihati. Ko pa pogledamo nazaj, potem, ko je vse za nami, mu najpogosteje rečemo hvala, saj postanemo  drugačni, zrelejši, celovitejši.

LUNA

13° 11'

SONCE

0° 59'

MERKUR

1° 23'

VENERA

1° 12'

MARS

0° 31'

JUPITER

0° 05'

SATURN

0° 02'

URAN

0'42''

NEPTUN

0'24''

PLUTON

0'14''

 

 

TABELA POVPREČNE HITROSTI TRANZITOV

Luna

Povprečno 13°11' dnevno

Sonce

Povprečno 59' 08'' dnevno

Merkur

Povprečno 1°23'

Venera

Povprečno 1° 12'

Mars

Povprečno 31' dnevno

Jupiter

Povprečno 4' 59'' dnevno,

V enem letu celo znamenje, v 12 letih cel zodiak

Saturn

Povprečno 0°02' dnevno

V dveh letih in pol en znak, v približno 28 letih en zodiak

Uran

Povprečno  v 7 letih en znak, v 84 letih zodiak

Neptun

Povprečno 13-14 let v enem znamenju

Pluton

V enem znamenju je lahko najmanj 13 let ali največ 30 let, torej povprečno 21 let

Bistveno je, da ne pozabimo, da so planeti  lahko  retrogradni (samo svetila niso retrogradna) in zato zelo močno spreminjajo svoje hitrosti in je potrebno preveriti hitrost in ugotoviti v kateri fazi retrogradnosti je planet. Vedeti moramo, da je planet najhitrejši , ko je v direktni fazi blizu Sonca.  Merkur se zaustavi, ko se od Sonca oddalji za 28°. Venera se zaustavi, ko se oddalji od Sonca za a 48°. Drugi planeti pa se zaustavijo , ko se približujejo rastočemu trigonu s Soncem ( rastoči pomeni prvi po  konjunkciji s Soncem). Zato so povprečne hitrosti  za te planete samo za občutek.

 

TABELA TRAJANJA RETROGRADNOSTI

Merkur

 

 Vsake štiri mesece po tri tedne

Venera

Vsakih 18 mesecev po 6 tednov.

Mars

Vsaki dve leti po 10 tednov

Jupiter

Jupiter vsakih 13 mesecev po 4 mesece

Saturn

Saturn vsako leto po 5 mesecev