Vzorec retrogradnega Merkurja

Mihaela MalečkarAktualne teme

Merkurjev vzorec retrogradnosti

Imamo še vsi dobro v spominu prejšnjo Merkurjevo retrogradnost, ki se je pričela v dvojčkih, se pomikala nazaj vse do Algola in nas za prav izčrpala. Čaka nas nova retrogradnost Merkurja in tisti bolj občutljivi jo čutimo, še preden se začne. Takoj, ko Merkur prečka stopinjo, kjer se bo v retrogradnosti obračal lahko že bo malo čutimo njegov vpliv. To je je zgodilo 21. 8. , tako da smo že globoko v senci, kot se temu reče..

Trikrat letno (ko se dogodi Merkur na prehodu leta tudi štirikrat), smo poklicani, da pogledamo navznoter in predelamo za nazaj. Velikokrat gre za notranje delo, včasih, pa so čisto konkretni opravki, ki jih nismo uspeli narediti pravočasno, ali pa smo jih predolgo odlašali in v času retrogradnosti, prav kličejo po pozornosti. Velikokrat se na neki simbolni ravni vračamo nazaj tudi za to, da popravljamo napake preteklosti. Pametno je slediti tej naravni poti, konkretno z revizijo, psihično pa z analizo, predelovanjem in poglobitvijo izkustev.

Tokratni vstop v senco je obarvan z opozicijo na Neptun. Tako se je začelo pompozno, zmedeno, kaotično. Spor med logiko in intuicijo. Jaz sem bila takrat na cesti, in ko sem poskušala s kartico plačati cestnino, kar sem naredila že mnogokrat, so mi odpovedali možgani, in sem imela srečo, da je voznik za mana, potrpežljivo prišel do mene in vse naredil namesto mene. No očitno prijaznost ni že izginila iz sveta. Tu je Merkur potoval po devici, tako da kljub nekaj zmede, je naš razum deloval še vedno zbrano in stabilno, sploh zaradi trigona s temačnim Plutonom, nas zmeda Neptuna ni držala predolgo in smo zopet zelo prodorno prihajali do resnic. 26. 8 je  Merkur vstopil v prijazno in diplomatsko tehtnico, in tam ostaja vse do 23.9., ko se ponovno vrača v devico. Ko je v tehtnici 3. 9. tvori prvo opozicijo z Jupitrom, ki pa jo bo ponovil v retrogradni fazi (18. 9. )in kasneje v direktni (12. 10.). Tako bo veliko spraševanja, premišljevanja, razglabljanja, teoretiziranja, pa tudi nakladanja, moraliziranja in plohe besed, kaj vse bomo naredili, pa bo veliko od tega samo besedičenje brez dolgoročnih rezultatov. No ja, nekaj mentalnega zanosa ne naredi velike škode, če smo iskreni, pa tudi zelo učinkovit ni, kajne. Pomembno bo naučiti se poslušati drug drugega.

  1. 9. gre Venera v devico in tvori vse do 23. 9. z Merkurjem medsebojno recepcijo, kar prinaša prijaznost, človeškost, mikavnost, lepe besede in več razumevanja v odnose. Svojo naklonjenost bomo v tem času izkazovali preko uslug. Ko pa se Merkur vrne nazaj v devico ( 26. 9.)pa naredita še konjunkcijo, tako se vse do takrat v zraku ohranjajo prikupnost, uslužnost, prijaznost.

Konjunkcija Sonca in Merkurja je v tem procesu običajna, vendar tudi zelo pomembna. Ker če do te konjunkcije ne razumemo najbolje, kaj se v tej retrogradnosti učimo, kaj nam želi povedati, na kaj opozoriti, potem je to povsem jasno v trenutku omenjene konjunkcije. Posveti se, kot sonce izza oblaka, na kratko in pokaže kaj se gremo, kaj se dogaja. Zjasni, pokaže, ovekoveči.

Tam okrog med 30. septembrom in 5. oktobrom nas lahko še malo nosi opozicija Merkurja in Neptuna, čeprav ne bo eksaktna, pa bo v orbisu in trajalo dolgo. Toda po tej zmedi, se Merkur ponovno vrača v trigon s Plutonom in nam preko celotnega procesa, Pluton pomaga ostati na zemlji, realni in trdni, in videti skozi neko laž, zablodo, zmedo ali napako. Merkur se vrača v tehtnico 11. 10. in z 17. 10. zapušča senco.

Torej, vsekakor to ne bo tako naporna Merkurjeva retrogradnost, kot je bila maja, ki nas je potisnila prav do tal in nas premetavala v lastni boli. Tu se je treba paziti le pretiranega navdušenja, prevelikih idej in teoretiziranja na dolgo in široko. Bo pa se ohranjala sočutnost, prijaznost, uslužnost. In kljub zmedi na začetku oktobra, le ta ne bo imela strašnih posledic, saj bo črnogledi resnicoljubni Pluton konstantno pazil na to, da nas iluzije ne odpeljejo predaleč.