Zadnji mrk v tokratnem obdobju mrkov.

Mihaela MalečkarAktualne teme

Za Slovenijo najbolj naporen mrk tega obdobja mrkov.

No pa smo prišli do konca obdobja med mrki. In ta zadnji se zdi za Slovenijo še najbolj naporen. Pomeče na plan določene prastare nepredelane rane in lahko tudi strah ali sram. In čeprav se bo lunin mrk dogodil 5. 7. 2020, pa njegov vpliv čutimo že vsaj en teden prej, a se kmalu po mrku napetost poleže.

V karti mrka za Ljubljano je izpostavljen Saturn skozi sedmo hišo, kar naznanja zopet več strahu in panike pri nas, ter večjo potrebo po zapiranju v zunanjih odnosih. Lahko smo deležni tuje kritike naših preteklih odločitve. Koten Kiron v deseti naznanja rano javne podobe, še bolj rano vlade, povezano z neko preteklo odločitvijo, nekako za nazaj, ker je zraven še Mars, ki potuje v kvadrat z Merkurjem bo več javne nestrpnosti.

Če pogledamo karto mrka v odnosu s karto Slovenije pridemo še bolj do spoznanja, da se bo izpostavila naša rana podobe v svetu, saj je Kiron izpostavljen na ascendentu karte mrka. Kiron pa je že tako in tako v tem letu pod pritiskom tranzitnega Saturna, kar problematiko samo povečuje.  Torej stare slovenske rane se  odpirajo. Izpostavljen je tudi natalni Saturn, in s tem več skrbi in strahov.

Sama točka mrka pride na Urana države, v opoziciji s slovenskim  Merkurjem v sedmi. To je za Slovenijo bistvena opozicija, ki nas razdvaja v dva tabora, v dva popolnoma nasprotna pogleda in nosi napetosti. Nemiri, nepričakovani zasuki, vse to bo nekako še dodatno pritiskalo. Uran je vladar druge v prvi, in razlog za napetosti bo najverjetneje proračun države, ali kako drugače finančna realnost države. V vsakem primeru, ker gre za Lunin mrk, se ne bo zgodilo nič na novo, samo pokazala se po jasna in nekompromisna posledica preteklih odločitev in glede na aspekte bi rekla, da prej manj prijetna, kot obratno. Uran pa je pogosto povezan tudi s uporom, protesti, tako lahko vse to, kar že opazujemo dobi še epilog. Po moji presoji, se bo prav kmalu po omenjenem mrku družbena napetost postopoma pomirila in je njen višek,vsaj v poletnem obdobju, vezan ravno na omenjen mrk.

Na zasebni ravni je najpomembnejše kam mrk pade, v kateri  natalni hiši se znajde, pomembni pa so tudi  ozki aspekti, ki jih tvori. V vsakem pogledu  prihajajo  posledice preteklosti, tako preteklih napak, kot preteklega dela, odvisno od nas samih. Toda po drugi strani se zaključuje dolgotrajen cikel, dveh let in pol, ko so se mrki večinoma dogajali na osi kozoroga in raka, torej na osi zasebnega in poslovnega, in so kar dolgo časa bremenili ljudi s poudarjenimi kardinalni znamenji v svoji karti. Kardinalna znamenja so oven, rak, tehtnica in kozorog. Tako se ti trpki in naporni časi za omenjena znamenja zaključujejo, spremembe, v katere so nas, kdaj popolnoma usodno potisnili, pa tudi postajajo že naša nova realnost, smo se na njih navadili, prilagodili. Tako se učenje o pomembnem ravnovesju med čustvenim in učinkovitim, med družino in službo, med mehkim in trdim vzgojnim pristopom dokončno zaključuje in se z novimi mrki odpirajo nova, drugačna učenja.

Za Slovenske novice napisala Mihaela Malečkar.