Zaljubljeni v sanje … retro Venera

Mihaela MalečkarAktualne teme

Zaljubljeni v sanje

Venerino potovanje po znamenju dvojčkov letošnje leto je dolgo in razgibano, kar seveda ni nič čudnega, saj se Venera v tem znamenju 13. 5. obrača nazaj in potuje po tej vzvratni poti vse do 25. 6., ko se ponovno vrača naprej, in šele 7. 8. zapusti omenjeno znamenje.

Njen glavni cikel od vstopa v senco 9. aprila do izstopa iz sence 28. julija, so poldrugikvadrati na planeta v kozorogu (Pluton 15. 4., 10. 6., 9. 7. in Jupiter 17. 4. 7. 6., 8. 7.), ki govorijo o tem, da veselje in lahkotnost igrive Venere v dvojčkih obremenjujejo finančne ovire ali kakšne druge poslovne, mogoče celo usodne omejitve. Poleg omenjenih poldrugih kvadratov na planete v kozorogu imamo še ponavljajoči se poldrugikvadrat s Saturnom (26. 4., 29. 5.,18. 7.), ki ravno tako prinaša manjše ovire in bremena tej igrivi in lahkotni Veneri ter ji s tem onemogoča, da bi tako veselo in mladostno osvajala in ljubila.

Od večjih aspektov pa Venera v tem svojem potovanju trikrat trešči v kvadrat z Neptunom (4. 5., 21. 5., 27. 7.). Pri tem je treba priznati, da bo celotno obdobje od 4.do 21. maja pod vplivom tega kvadrata. Vsebinsko to pomeni, da bomo lahko preveč naivni v določeni zadevi, da se bomo pustili zapeljati. Ker Venera predvsem vlada ljubezni in denarju, je ta naivnost lahko vezana na ti dve področji. Toda naivnost gre lahko tudi širše, lahko nas zapelje tudi občutek, da smo zunaj zdravstvene krize in smo premalo previdni, potem pa bodo zoprne posledice. Kvadrat med Venero in Neptunom je kot petje siren, nekaj lepega, prijetnega, užitkonosnega. Težko se je upreti skušnjavi, toda ko slepo slediš temu klicu, se znajdeš v resnih težavah. Začaran in hrepeneč nisi videl realnosti, ki prej ali slej prinese padec z oblaka, razočaranje. Venera in Neptun v tem svojem večnem hrepenenju, ki je klic po zlitju, lahko prinašata zadovoljstvo, navdih in srečo samo, če se dvignemo iz mesene na dušno raven in razumemo, da božanska ljubezen pomeni ljubiti vse, kar nas obdaja, biti zaljubljen v življenje. V tej bolj navadni človeški obliki pridemo najbližje temu s platonsko ljubeznijo, torej da hrepenimo po nekom, ki nam ni dosegljiv. Venero negativno povezujemo z Neptunom direktno tudi z varanjem in Venero v dvojčkih z vzporednimi vezami. Retrogradnost Venere pa samo nakazuje, da se bo potrebno ponovno soočati z ljubezenskimi ali finančnimi odločitvami iz preteklosti. Hrepenenja iz preteklosti nas bodo ponovno pretresala, dokler se ne bomo popolnoma osvobodili iluzij. Poglejmo skozi to lepo sliko in uzrimo praznost.

Torej, pazimo se tistega, kar nam je najslajše, saj se včasih v tem lepem, okusnem, pravljičnem in čarobnem skriva hud strup, ki nas tako zelo zasvoji, da ne želimo več stopiti v stik z realnostjo in živeti to, kar se nam daje. Pri tem slepi in začarani z napačnim odločitvami nosimo razočaranje tako sebi kot vsem okrog nas.

foto: Katja Golob