Zodiakalna znamenja v naši zahodni astrologiji so vezana na tropični zodiak, razdelitev pasu ob ekliptiki (navidezni poti Sonca okrog  Zemlje) na dvanajst enakih delov glede na letne čase. Vsak letni čas je naprej razdeljen na tri enake dele.

Tropični zodiak se ne veže na zvezde in ozvezdja. Naše novo leto se začne s pomladnim enakonočjem, ko se Sonce poravna z nebesnim ekvatorjem in potuje  proti severu do rakovega povratnika. Povedano astrološko, ko vstopi v znamenje ovna.  Sonce na rakovemu povratku pomeni trenutek, ko je dan najdaljši in noč najkrajša, torej pričetek poletja, astrološki vstop Sonca v raka. Potem potuje Sonce ponovno proti nebesnem ekvatorju, ko se z njim poravna imamo jesen, enakonočje, astrologi pa tehtnico. Sončevo potovanje proti jugu je potovanje proti kozorogovemu povratniku, čas, ko je noč najdaljša in dan najkrajši, zimski solsticij, astrološko pa Sonce vstopi v kozoroga.

Zodiakalna znamenja so najmanj konkretno astrološko dejstvo in bolj kot kaj drugega barvajo energijo določenega obdobja. Znamenja se razlikujejo glede na polarnost, element in modus. Spodaj so znamenja opisana sama zase na astrološki  način in ne kot »horoskop«. Kot horoskop so znamenja opisana v razdelku Sonce v znamenjih.

Zodiakalna znamenja

 

Image

Oven

Image

Bik

Image

Dvojčka

Image

Rak

Image

Lev

Image

Devica

Image

Tehtnica

Image

Škorpijon

Image

Strelec

Image

Kozorog

Image

Vodnar

Image

Ribi