Dom in vladavina

V kozorogu ima nočni dom Saturn. To pomeni, da je vladar hiš, ki se pričnejo v znamenju kozoroga. Saturn je planet, ki predstavlja omejitve, bolezni, starost in konec koncev tudi smrt. Povezujemo ga z zavestjo odgovornosti, sposobnostjo za metodološki način delovanja, red, disciplino. Trdo moralo, ki sledi pravilom.

elementi

Zemlja: govori o praktični energiji, ki zmore in zna ustvariti neko ravnotežje v življenju, ki zna na materialnem področju najti neko stabilnost, torej energija, ki je hladnejša, umirjena, a materialno uporabna. Melanholičen tip temperamenta.

modus

Kardinalni: kardinalni modus povezujemo z začenjanjem, saj je na začetku vsakega letnega časa, prodorna energija, ki orje ledino in ustvarja stvari iz sebe ven. Daje pogum, podjetnost.

višina

V kozorogu ima višino Mars, kar dodaja znamenju kozoroga neko tekmovalnost, delavnost in borbenost, voljo iti skozi najrazličnejše trpljenje, napore za dosego določenega praktičnega, materialnega (zemlja) cilja (kardinalni modus).

izgon

V kozorogu je v izgonu Luna, kar nakazuje pomanjkanje toplote, nežnosti. Kozorog deluje zelo trdo po pravilih, z manj občutka za čustva in potrebe drugih. Luna je povezana tudi s sodelovanjem in sposobnostjo prilagajanja spremembam - in kozorog teh kvalitet res nima. Moj učitelj je rekel, da je Luna v kozorogu enako kot dojenček v hladilniku, da si lahko bolj plastično predstavljamo to nezdružljivost.

dno

V kozorogu je na dnu Jupiter, to ne škodi toliko doseganju ciljev, ker je kozorog le kardinalno znamenje, ampak predvsem manjka optimizma in zaupanja v potek življenja. Kozorog – ravno obratno – misli, da zmore nadzorovati življenje, kar mu večinoma uspe, a je v okoliščinah, na katere pa nima vpliva, lahko zelo prestrašen in negotov (resnejša bolezen, smrt).

 

Sklep: Znamenje kozoroga je nakazano z resno, odgovorno, skrbno in podjetno energijo, ki je usmerjena k zelo jasnim materialnim ciljem. Deluje po trdih pravilih, kaj se sme in kaj ne. Vendar ničesar ne prepušča naključju, življenju. Ima moč nadzora nad življenjem, je pri tem dokaj trd in neizprosen. Manjka mu sposobnost toleriranja napak drugih, razumeti, da so tudi napake del učenja in razvoja.

Dobre lastnosti: odgovoren, ambiciozen, premišljen, praktičen, skrben, moralen …

Negativne lastnosti: trd, hladen, pomanjkanje razumevanja drugih ….